Beograd, 10. oktobra 2017. – Jeleni Lengold uručena je Andrićeva nagrada za najbolju knjigu priča objavljenu u 2016. godini. Nagrada je ovoj autorki pripala za knjigu priča Raščarani svet koju je Arhipelag objavkio u jesen 2016. godine.
Nagrada je uručena Jeleni Lengold na svečanosti koja je održana u Zadužbini Iva Andrića.
Pred velikim brojem okupljenih, među kojima je bio i čitav niz ranijih dobitnika ove prestižne nagrade, odluku žirija pročitao je Mileta Aćimović Ivkov.
O nagrađenoj knjizi Raščarani svet govorio je predsednik Žirija dr Aleksandar Jovanović, naglašavajući da pripovetke Jelene Lengold, kako nove, tako i one u ranijim knjigama, predstavljaju lep vidik i iskorak u savremenoj srpskoj proznoj književnosti.
Andrićevu nagradu Jeleni Lengold uručio je Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora Zadužbine Iva Andrića.
Zahvaljujući na nagradi, Jelena Lengold je kazala:
– Kada sam dobila vest o Andrićevoj nagradi, ponovo sam se vratila Andrićevim pričama. Čitala sam ih u raznim prilikama i u različitim vremenima. Uvek sam mislila kako je nepravedno što velike pisca, a Andrić je svakako među njima, čitamo u ranom detinjstvu, u školi. Tada često nismo spremni za njih, a posle bez razloga verujemo da smo ih pročitali. Sada to mislim još više, i svako novo čitanje Andrića uverava me u to, jer iznova otkrivam stvari koje ranije nisam videla. Svaki srpski pisac trebalo bi svakog meseca da pročoita barem po jednu Andrićevu priču ako želi da spase dušu svoju.
Jelena Lengold je potom, umesto besede, pročitala svoju pesmu „L‘esprit d‘escalier“.