Beograd, 5. marta 2014. – Posle razmatranja radova koji su prispeli na konkurs Centra za liberalno-demokratske studije i Izdavačke kuće Arhipelag, žiri je doneo jednoglasnu odluku da Nagradu za najbolji naučno-istraživački rad iz oblasti ekonomske istorije Balkana za 2014. godinu dodeli Jeleni Rafailović iz Beograda za rad u kome je izložena komparativna analiza poljoprivrede na Balkanu na osnovu godišnjih statističkih izveštaja Društva naroda od 1925. do 1939. godine.
Nagrada za najbolji naučno-istraživački rad iz oblasti ekonomske istorije Balkana biće uručena Jeleni Rafailović na svečanosti koja će se održati početkom jula ove godine. Nagrada se sastoji iz novčanog iznosa od 2.000 evra.
Objavljivanje nagrađenog rada zavisiće od revizije koja zadovoljava standardne uslove edicije Summa Izdavačke kuće Arhipelag.
Žiri je radio u sastavu: Mihail Arandarenko (profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu), Gojko Božović (glavni urednik Izdavačke kuće Arhipelag), Boško Mijatović (predsednik Centra za liberalno-demokratske studije u Beogradu) i Branko Milanović (ekonomista u Istraživačkom odeljenju Svetske banke u Vašingtonu).
Godišnju nagradu za najbolji naučno-istraživački rad iz oblasti ekonomske istorije Balkana osnovali su Centar za liberalno-demokratske studije i Izdavačka kuća Arhipelag. Nagrada je zamišljena kao podsticaj novoj generaciji istraživača u oblasti ekonomske istorije Balkana, počev od antičkog doba zaključno sa krajem XX veka. Nagrada se odnosi na diplomske, master i magistarske radove ili doktorske disertacije odbranjene, ili u procesu odbrane, u toku poslednjih 5 godina na teritoriji Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i na neobjavljene monografije autora iz pomenutih zemalja.