Beograd, 4. maja 2017. – Jubilarno 10. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koje će biti održano od 8. do 15. maja 2017. godine, obeležiće brojni noviteti i, naravno, vrhunska filmska ostvarenja savremene dokumentaristike.
Festival Beldocs otvara u ponedeljak 8. maja u 20:30 časova u Velikoj dvorani Sava centra film Još jednom sa emocijom o nastanku sada čuvenog albuma Nika Kejva.
Klub čitalaca Arhipelag u saradnji sa Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma Beldocs 2017. pripremio je poklon-karte za čitaoce za filmove Bojs Andresa Vejela i Helmut Berger, glumac Andresa Horvata.
Više detalja o ovim filmovima možete pronaći:
http://beldocs.rs/filmovi/bojs/
http://beldocs.rs/filmovi/helmut-berger-glumac/
Dva čitaoca koji lakuju FB stranu Arhipelaga i odgovore tačno na pitanje: „Kako se zove najpoznatija TV drama Danila Kiša?“ dobiće po dve karte za projekciju filma Bojs Andresa Vejela u Domu omladine Beograda u utorak 9. maja s početkom u 16 časova.
Dva čitaoca koji lakuju FB stranu Arhipelaga i odgovore tačno na pitanje: „Kako se zove knjiga priča Gorana Markovića?“ dobiće po dve karte za projekciju filma Bojs Andresa Vejela u Domu omladine Beograda u petak 12. maja s početkom u 16 časova.
Pratite FB stranu Arhipelaga www.facebook.com/arhipelag/ i možda ćete postati dobitnici.
Kao i dosad, Beldocs će predstaviti brojne naslove u programskim celinama kao što su Biografski dokumentarci (koji će ove godine predstaviti životne priče vrlo živopisnih likova kao što su Ingrid Bergman, Helmut Berger, Mihail Tal…), Muzičko-plesni filmovi (gde se mesta našlo za Kiki, pa Chanu, Roling Stonse…), retrospektiva jedne susedne zemlje (u ovom slučaju, reč je o Hrvatskoj, i to iz perspektive žena reditelja), te retrospektiva jednog autora, domaćeg i stranog (izbor je pao na Gorana Markovića i holandsku dokumentaristkinju Alionu van der Horst).
U okviru retrospektive Gorana Markovića biće prikazani njegovi dokumentarni filmovi Poludeli ljudi, Kome je Bog stvorio bradu i Nevažni junaci.
Beldocs foto 17862569_1406255059437995_6917941264519795037_nVelika novina Beldocs-a svakako je program Beldocs special, kojeg je podržala Fondacija za otvoreno društvo, s temom Kreacija vs destrukcija. Program će predstaviti angažovana ostvarenja koja ispunjavaju i visoke estetke kriterijume i standarde. Ovaj program filmova predvodi čuveni francuski pisac, filozof i reditelj Bernar-Anri Levi sa čak dva filma – Pešmerga i Bitka za Mosul, u kojima donosi izvanredna filmska dela ali ujedno i provokativne političke stavove.