Podgorica, 8. maja 2016. – Klaudio Magris je ovogodišnji dobitnik Međunarodne književne nagrade Književni plamen, nobelovac Mario Vargas Ljosa, počasni predsednik žirija, i Izdavačka kuća Nova knjiga iz Podgorice. Nagrada je Klaudiju Magrisu dodeljena za književno delo i doprinos razvoju slobode i društvenog napretka u svetu.
Magrisovo delo, kako je navedeno u obrazloženju, u najboljem smislu reči ispunjava glavni moto te nagrade – da je književnost plamen koji nas i umetničkom lepotom i društvenim delovanjem, kritičkim stavom i kreativnim odnosom vodi ka ideji boljeg sveta i života u njemu, boljeg čoveka i bogatijeg, ravnopravnijeg i srećnijeg društva, što je i osnovna misao čuvenog eseja Vargasa Ljose o „književnom plamenu“.
Nagrada Književni plamen biće uručena Klaudiju Magrisu u Podgorici 9. maja na svečanosti na otvaranju 11. međiunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.
– Bogati književni opus Klaudija Magrisa, koji uključuje romane, eseje i putopise, danas predstavlja jedan od najznačajnijih doprinosa svetskoj književnosti. Njegova veoma lična stvaralačka perspektiva i pronicljivost uvida na poseban način rasvetljavaju kulturnu, društvenu i političku stvarnost Evrope. Magris je izuzetno posvećeni pisac koji aktivno deluje na savremenom poprištu razmene ideja i veoma često originalnim argumentima brani vrline demokratije – izjavio je danas peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa povodom dodele međunardne nagrade Književni plamen 2016. slavnom italijanskom piscu.
Mario Vargas Ljosa je suosnivač nagrade Književni plamen tako što ju je 2015. godine primio od podgoričkog izdavača Nova knjiga i za novoustanovljenu nagradu vezao svoje delo i delovanje, što je čini jedinstvenom u svetu. U žiriju su, osim Vargasa Ljose, bili i izdavač Predrag Uljarević i profesri književnosti i estetike Sonja Tomović Škundrić, Aleksandar Jerkov i Siniša Jelušić. Nagradu je dodeljena Magrisu na predlog Vargasa Ljose i posle razmatranja dela više predloženih najistaknutijih svetskih pisaca.
Mario Vargas Ljosa je tokom rada žirija posebno isticao vrednosti književnog stvaralaštva Magrisa, njegovih proznih remek-dela kakva su Dunav, Nagađanja o jednoj sablji, Mikrokosmosi, Naslepo, Drugo more i Vi ćete, dakle, razumeti, zatim studija o habsbuškom mitu u književnosti, Trstu i dilemama savremene Evrope, te brojnih eseja o piscima poput Jozefa Rota, Roberta Muzila, Itala Zveva i Horhea Luisa Borhesa.
Magrisovo delo, prema mišljenju žirija, na najbolji način pokazuje kako se pisac, čvrsto vezan za svoju sredinu (rođen je i predavao je nemačku književnost u Trstu) i dileme na granici imperija i regija, Evromediterana i Srednje Evrope, otvoren za iskustvo susedstva i teška istorijska pitanja Italije, Austro-Ugarske i Jugoslavije, ratne i političke dileme, nasleđe kolonijalizma, imperijalizma i komunizma, snagom imaginacije, rafiniranog stila i moćnog esejizma, uz snažan kritički stav, uzdiže do velikog evropskog i svetskog pisca.
Magris je već nekolikog godina i jedan od glavnih kandidata za Nobelovu nagradu i veoma nagrađivan pisac (nagrade Strega, Erazmus i Lampeduza, austrijska državna nagrada, nagrade Sajma knjiga u Lajpcigu i Frankfurtu, nagrada Žan Mone i mnogih drugih). Živo je prisutan u Evropi i regionu, a svojim poznavanjem ovdašnjih prilika i pisanjem o njima otvara Evropi pogled na nas. Sa bogatim nasleđem moderne književnosti, u kojoj ističe i autore kakvi su Ivo Andrić i Danilo Kiš, te pogledom u književnu budućnost, Magris je pisac čije delo pokazuje smisao i svrhu književnog stvaranja i u novom veku.
Magris je početkom ove godine boravio u Beogradu povodom srpskih izdanja svojih najznačajnijih knjiga u Arhipelagu, koji je objavio njegove romane Dunav, Vi ćete, dakle, razumeti, Nagađanja o jednoj sablji i Drugo more, kao i knjigu novela Mikrokosmosi o Mediteranu, čiji je Trst jedno od magičnih središta. Tom prilikom Magris je održao nezaboravno književno veče u Domu omladine Beograda kome je prisustvovalo nekoliko stotina čitalaca.