Beograd, 22. septembra 2016. – Knjiga Duška Lopandića o diplomatama u vrtlozima istorije od XIII veka do 1941. godine Vreme sjaja, vreme tame, objavljena u izdanju Arhipelaga, predstavljena je u Požegi.
Lopandić je govori o nastanku ove istorije srpske diplomatije u 30 autentičnih istorijskih priča i o istraživanjima koja su prethodila pisanju knjige. Knjiga Vreme sjaja, vreme tame je diplomatska istorija Srbije od XIII veka do početka Drugog svetskog rata napisana kroz uzbudljive i iznijansirane portrete najvažnijih srpskih diplomata u tom periodu: od kralja Milutina, preko dubrovačkih poklisara i Save Vladislavića, Dositeja Obradovića i Petra I Cetinjskog, prote Mateje Nenadovića i Ilije Garašanina, Jovana Ristića i Stojana Novakovića, do Branislava Nušića i Milana Rakića, Nikole Pašića i Milovana Milovanovića, Jovana Dučića i Jovana Jovanovića Pižona, Miloša Crnjanskog i Stanislava Vinavera, kralja Aleksandra i kneza Pavla, Milana Stojadinovića i Iva Andrića.
Razgovor sa Duškom Lopandićem vodila je Daniela Skoković iz Narodne biblioteke Požega.
Predstavljanje Lopandićeve knjige organizovala je Narodna biblioteka Požega u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Požega.
DSCN2263