Beograd, 5. avgusta 2014. – Knjiga priča Mirjana Pavlović Trpeza bez glavnog jela biće objavljena na bugarskom jeziku u izdanju Izdavačke kuće Izida iz Sofije. Knjigu će na bugarski jezik prevesti Tanja Popova. Arhipelag, srpski izdavač Mirjana Pavlović, upravo je potpisao ugovor o bugarskom izdanju ove knjige koja će biti objavljena u narednih godinu dana.
Za knjigu Trpeza bez glavnog jela, koja je objavljena u izdanju Arhipelaga, Mirjana Pavlović je dobila Andrićevu nagradu za najbolju knjigu priča objavljenu na srpskom jeziku 2012. godine.
Pripovedajući o porodičnim odnosima u savremenom urbanom miljeu, Mirjana Pavlović, jedna od vodećih savremenih autorki, pričama daje specifičnu boju igrivosti i humora uprkos egzistencijalnoj težini tema kojima se bavi.
Trpeza bez glavnog jela donosi priče o savremenosti, tranziciji, iskustvu trećeg doba, a najviše o ljubavi i o tome kako ljubav otkriti i sačuvati u našem životu. Mirjana Pavlović sugestivno pripoveda o vidljivim i nevidljivim fenomenima svakodnevice, o velikim i malim potresima koji se javljaju u privatnosti i intimi, o iskušavajućim susretima sa stvarnim svetom politike i društva, medijskih manipulacija i agresivne reklame.
Priče iz knjige Trpeza bez glavnog jela otkrivaju kako je naša svakodnevica prepunjena svim zamislivim sadržajima, ali ostaje trpeza bez glavnog jela – bez ljubavi i njenih iskupljujućih čuda.