Beograd, 29. decembra 2020. – Knjiga pesama Nenada Vujatovića Put u Jerusalim objavljena je u izdanju Arhipelaga u ediciji Element.
Knjiga Nenada Vujatovića Put u Jerusalim sačinjena je od pesama u kojima su iskazuju različite ravni konkretizovanog, duboko proživljenog iskustva. Najpre su to pesme emigrantskog iskustva. Za njima slede pesme ispunjene stalnom potragom za stajnom tačkom u neizvesnom i uskomešanom svetu, ali i pesme ispunjene putničkom groznicom.
– Pesme u kojima se izražava neprestana izmeštenost lirskog subjekta produbljuju se pesmama koje oličavaju njegove nove susrete sa iznenadnim iskustvima. Potom, ali nipošto na kraju tu su i pesme u kojima osvajaju nostalgična sećanja na detinjstvo i mladost, na prijatelje i prijateljstvo. Različiti glasovi stapaju se u podsticajnu celinu koja govori više od pojedinačnih delova – kaže književni kritičar i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović povodom knjige Put u Jerusalim.
Božović izdavaja i jezik Vujatovićevih pesama nastajlih u dugom nizu poslednjih godina:
– Drama stvarnosti je u osetljivoj poeziji uvek i drama jezika. Jezik Vujatovićeve poezije pamti i beleži, osluškuje i govori, istražuje i uobličava iskustvo s kojim ne možemo uvek biti mirni, ali koje osećamo kao svoje i izgovoreno u pravom času.
Rođen u Zadru 1961. godine, Nenad Vujatović je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zadru, na Odseku za jugoslavistiku. Magistrirao je filologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1993. godine živi i radi u inostranstvu (Brisel, Dablin). Vujatović piše poeziju i prozu. Pre pesničke knjige Put u Jerusalim, objavio je roman Krhotine (2009).