Novi Sad, 14. decembra 2015. – Knjiga Srđana V. Tešina Priče s Marsa, objavljena u izdanju Arhipelaga, uvršćena je u najuži izbor za Vitalovu nagradu za knjigu godine, saopštio je danas žiri koji radi u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden (predsednik).
U najužem izboru za Vitalovu nagradu za knjigu godine našle su se četiri knjige: knjiga priča Priče s Marsa Srđana Tešina i romani Korčulanski đir Olivere Skoko (Gradska narodna biblioteka iz Zrenjanina), Islednik Dragana Velikića (Laguna) i Republika Ćopić Vuleta Žurića (Službeni glasnik).
Prema mišljenju žirija, ove četiri knjige su “izuzetno uspešna ostvarenja unutar različitih registara književnog pisanja”.
Žiri je ocenio da Srđan Tešin u pričama iz knjige Priče s Marsa “matematički precizno, ali i pesnički nadahnuto gradi ogoljene i svedene priče o savremenoj svakodnevici i o njenim neugodnim i tamnim marginama”.
Odluku o dobitniku 19. nagrade “Zlatni suncokret”, u javnosti poznatije kao Vitalova nagrada, žiri će saopštiti do 20. decembra.
Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena krajem godine u Beogradu u sklopu proslave 160 godina poslovanja fabrike “Vital” iz Vrbasa.
Vitalova nagrada se dodeljuje za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.