Arhipelag učestvuje na drugoj POP UP knjižari u Kulturnom centu Beograda od 12. do 31. decembra, svakog dana od 9 do 21 časova.
Prvu POP UP knjižaru otvorili su Arhipelag, Booka, Geopoetika, Gradac, Clio i Samizdat u prvoj polovini oktobra, a sada će im se pridružiti Odiseja, Lom, Paidea, Rende i Čekić.
POP UP knjižara okuplja renomirane izdavače bez knjižarskog prostora. POP UP knjižara zamišljena je po ugledu na “pop-ap” prodavnice i restorane koji se privremeno otvaraju na određenim lokacijama.
Tokom rada knjižare posetioci će po pristupačnijim cenama moći da kupe knjige ovih izdavača.
Pored prodajne izložbe knjiga, ovi izdavači pripremaju i čitav niz programa za posetioce POP UP knjižare.
Arhipelag će premijerno predstaviti novi roman Lasla Blaškovića Posmrtna maska na književnoj večeri u POP UP knjižari 18. decembra u 18 časova. Ovaj roman čitaoci će prvi put moći da vide i kupe u POP UP knjižari.
Drugi program Arhipelaga u okviru POP UP knjižare je predstavljanje nedavno objavljene knjige istoriografskih eseja Predraga J. Markovića Lišće i prašina u galeriji Artget 26. decembra u 18 časova.
Arhipelag je pripremio i specijalne praznične cene, uz nagrade i poklone za čitaoce.
– Mi nemamo knjižare, ali imamo knjige. Ova POP UP knjižara predstavlja reprezentativni presek savremenog srpskog izdavaštva, a izdavači koji učestvuju u njenim programima čine to sa idejom da vrhunska književnost ima mesto u našem društvu. Profesionalno izdavaštvo nužno zahteva socijalnu i kulturnu odgovornost izdavača. POP UP knjižara nastala je upravo da bi knjige vrhunske literature bile javno vidljive i neposredno dostupne i kako bi ostali u stalnom dijalogu sa čitaocima na tržištu na kome proveravamo svoje ideje – rekao je Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga na pres konferenciji u Kultuirnom centru Beograda na kojoj su najavljene aktivnosti POP UP knjižare.
Uporedo sa POP UP knjižarom, u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda od 21. do 28. decembra biće organizovan foto sajam s prodajnom izložbom, knjižarom, radionicama.