Beograd, 31. jula 2021. – Tri pesničke knjige objavljene u izdanju Arhipelaga u ediciji Element u toku 2020. godine izabrane su u uži izbor za „Drainčevu nagradu za poeziju“. U užem izboru nalaze se knjige pesama Jelene Lengold Mutni nagoveštaj kiše, Miroslava Aleksića Arapski kapričo i Saše Radojčića To mora da sam takođe ja.
Jelena Lengold Mutni nagovestaj kise Miroslav Aleksic Arapski kaprico Sasa RadojcicTo mora da sam takodje ja
Na konkurs za dodelu „Drainčeve nagrade za poeziju“ stiglo je ukupno 36 knjiga. Žiri, koji je radio u sastavu: Goran Maksimović, predsednik, Tanja Кragujević i Dragan Ognjanović, izabrao je 10 knjiga u uži izbor za „Drainčevu nagradu za poeziju“. Nagrada se dodeljuje za najbolju pesničku knjigu objavljenu na srpskom govornom području u 2020. godini.
Pored knjiga Jelene Lengold, Miroslava Aleksića i Saše Radojčića, u užem izboru su knjige pesama Vladimira Кopicla Udaljeni bubnjevi, Dragana Boškovića Život i ja smo kvit, Dragana Markovića Mašina, Branislava Matića Ostrvo, Zdravka Miovčića Ljubav vinopojca, Veroljuba Vukašinovića Tilić i Dragana Lakićevića Prohuja.
Ime novog dobitnika „Drainčeve nagrade za poeziju“ biće objavljeno sredinom avgusta, kada će se održati završna druga sesija Žirija. Nagrada će biti uručena dobitniku krajem avgusta.
„Drainčeva nagrada za poeziju“ dodeljuje se u okviru književne manifestacije „Drainčevi književni susreti“ koja se ove godine održava po 52. put.
Organizator ove kulturne manifestacije je Biblioteka „Rade Drainac“ iz Prokuplja.