Beograd, 14. oktobra 2023. – Knjige pesama Snežane Minić Mrtva priroda sa cvećem i Marije Radić Nepristajanje, objavljene prošle godine u izdanju Arhipelaga u pesničkoj ediciji Element, uvrštene su u uži izbor za Nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja“ za 2023. godinu.

Žiri je izabrao ukupno sedam knjiga u uži izbor. Pored knjiga pesama Snežane Minić i Marije Radić, u užem izboru su i knjige pesama Marije Кrtinić Veckov Zazidana (Prometej,), Nine Živančević Jedini izvor svetlosti (Кulturni centar Novog Sada), Snežane Nikolić O čemu šumovi prenose različite istine (Agora), Mirjane Bulatović Svi putevi vode u nebo (Balkanija) i Bojane Stojanović Pantović Niz kičmu godina (Povelja).
Na ovogodišnji Кonkurs za književnu nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja“ stiglo je 30 zbirki poezije, što je, kako saopštava Žiri, najviše od 2009. godine, otkad se Кonkurs sprovodi po propozicijama da se nagrada dodeljuje kao javno priznanje pesnikinji za knjigu poezije objavljene na srpskom jeziku između dve pesničke manifestacije „Milici u pohode“.
Najuži izbor za Nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja“ Žiri, koji radi u sastavu: dr Zoran Đerić (predsednik), Franja Petrinović i dr Dragana V. Todoreskov, objaviće u ponedeljak 16. oktobra.