Pančevo, 15. juna 2021. – Književno-muzičko predstavljanje nove knjige pesama Jasmine Topić Privremeni boravak održaće se danas u Dvorani Apolo od 19.30 sati.
O knjizi sa autorkom razgovaraju Gojko Božović i Nevena Stefanović.
U muzičkom delu programa nastupaju: Miona Caran, Đurađ Šimić i Jasmina Topić.
Jasmina Topić nastavlja da prezentuje svoje knjige u nešto drugačijoj formi, pa će tako publici biti predstavljeno šest pesama iz knjige koje su ukomponovane za akustičnu i električnu gitaru, bas i violu zajedno sa Mionom Caran i Đurađem Šimićem. Pesme se kreću kroz različite muzičke žanrove i koketiraju s dobro poznatim izvođačima, ali zadržavaju i dozu autentičnosti, nametnutu pre svega tekstovima pesama, koje i nisu pisane za izvođenje, već prilagođene muzičkoj pratnji. Pesme se izvode premijerno.
Jasmina Topic Privremeni boravakPrivremeni boravak objavljen je krajem 2020. godine u izdanju Arhipelaga. Ovo je sedma knjiga poezije Jasmine Topić. U recenziji za knjigu Nevena Stefanović kaže: „Privremeni boravak pokazuje pesničku zrelost Jasmine Topić. Lirski subjekt je, i u ovoj knjizi, putnik koji se oglašava iz različitih, katkad veoma dalekih krajeva, a putovanje – oblik čitanja sveta i sebe, nova prilika za razumevanje odnosa sa drugim ljudima, naročito sa bliskom osobom koju pesnički subjekt nosi u sebi kuda god krene. Iako se ponekad oseća osujećenim, on u novim pesmama ne podleže neumornom evociranju prošlosti niti oživljavanju onoga što je život mogao da donese, već preispituje svoju sklonost neprestanom preispitivanju, uviđajući da su lične znamenitosti, sagledane iz drugog ugla, u stvari – gorki talog iskustva. U središtu Privremenog boravka je Jadran i njegovo jedinstveno plavetnilo koje nastaje prelamanjem neba u moru i odražavanjem dubina na površinu vode. U ovoj knjizi se hrabro traga za ličnom plaveti, sa slutnjom da će se ona nalaziti retko, u proplamsajima, budući da je teško udesiti susret vedrog neba iznad nas i nutrine koja se razbistrila u pravi čas.“
Knjiga će na promociji biti dostupna za kupovinu uz specijalni popust.