Novi Sad, 19. juna 2024. – Književno veče Andrija Ljubke, Nikole Šante i Larise Lebedeve održaće se u četvrtak 20. juna s početkom u 20 časova u Novom Sadu na brodu Zeppelin (Kej žrtava racije bb).
Književno veče će imati dva segmenta.
U prvom delu govoriće se o romanima ukrajinskog Andrija Ljubke Karbid i Nikole Šante Zlatno zvonce. Oba romana objavljena su u izdanju Arhipelaga.
Karbidu se pripoveda o grupi ljudi iz jednog pograničnog ukrajinskog mesta Medvedovo, u trouglu između Ukrajine, Slovačke i Mađarske, koji planiraju da, svako iz svojih razloga, prokopaju tunel do Mađarske i da tako na neočekivan način povežu Ukrajinu i Evropsku uniju. Jedni junaci romana Karbid učestvuju u tom poduhvatu zato što veruju u ideju Evropske unije i smatraju da bi rešenje za Ukrajinu bilo da ona uđe u Evropsku uniju. Drugi, međutim, u tom tunelu vide mogućnost za još masovniji i sigurniji šverc robe i šverc migranata iz različitih zemalja Istoka.
Zasnovan na realnim događajima, beskrajno duhovit, roman Andrija Ljubke u modelu društvenog romana i političke satire preispituje neke od ključnih savremenih tema.
Roman Nikole Šante Zlatno zvonce kroz sudbinu nekoliko savremenih junaka govori o ljubavi i smrti, o prijateljstvu i izdaji, o istini i obmani, o stvarnosti i emocijama. Kroz vlastite dijaloge i kroz neobične vlastite izbore junaci romana Zlatno zvonce stavljaju na iskušenje svoje razumevanje savremenog sveta u vrtoglavim promenama. Tako se roman o prijateljstvu preobražava u roman o ljubavi, a roman o ljubavi postaje složena priča o svetu kakav junaci Zlatnog zvonca nisu ni slutili.
O romanima Andrija Ljubke i Nikole Šante govoriće Gojko Božović, Radmila Gikić Petrović, Irina Hardi Kovačević i autori.
U drugom delu programa održaće se pesničko veče Larise Lebedeve.
O Larisi Lebedevoj govoriće docent dr Julija Dragojlović.
Moderator književne večeri je Đorđe Randelj, domaćin Novosadskog književnog festivala.
Književno veče se održava u okviru programa Novosadskog književnog festivala.