Beograd, 10. maja 2017. – Roman Darka Tuševljakovića Jaz, nedavno nagrađen Evropskom nagradom za književnost, predstavljen je na književnoj večeri koja je održana u Biblioteci „Vuk Karadžić“ u Kovinu.
Razgovor s Darkom Tuševljakovićem o romanu Jaz vodila je Veseljka Jovanović iz Biblioteke „Vuk Karadžić“.
Objavljen pre nekoliko meseci u izdanju Arhipelaga, Jaz je vrlo brzo privukao veliku pažnju čitalaca. Jaz je snažan društveni roman o Srbiji devedesetih godina i s početka novog veka, kao i o mladoj generaciji razapetoj između odlaska i opstanka u vlastitoj zemlji i o onim starijima, obuzetim nostalgijom i borbom protiv vremena koje ih prevazilazi. Slikajući život mladih ljudi u jednom uzburkanom vremenu i kombinujući elemente društvenog romana i fantazmagorije, pisac u Jazu oblikuje pozornicu na kojoj se, usred velikih političkih i istorijskih lomova, pokazuju upečatljivi likovi sa svojim ljudskim i intimnim dramama.
Biblioteka „Vuk Karadžić“ iz Kovina organizovala je povodom 9. maja, Dana Evrope, Dan otvorenih vrata o Evropskoj uniji. U okviru ovog programa predstavljene su knjige i piublikacije posvećene Evropskoj uniji, kako istoriji njenog nastanka i evropskim integracijama, tako i savremenom kontekstu.
Promocija knjige Jaz Darka Tuševljakovića bila je jedan od ključnih programa Biblioteke „Vuk Karadžić“ iz Kovina posvećen Danu Evrope.