Beograd, 13. oktobra 2017. – Književno veče Jelene Lengold održano je sinoć u čitaonici Gradske biblioteke u Herceg Novom.
To je prvo književno veče Jelene Lengold posle dobijanja Andrićeve nagrade za knjigu priča Raščarani svet, a u narednim nedeljama Jelena Lengold će imati književnu turneju u više gradova u Srbiji.
Pred velikim brojem zainteresovanih čitalaca, u dužem i zanimljivom razgovoru, Jelena Lengold je govorila o nastanku svojih priča, o tome zašto je priča forma koja je u književnosti privlači, o tome koji je to svet raščaran i zbog čega.
– Uvek su me najviše zanimali ljudi. I kada odem u gradove u kojima nisam nikada bila, u gradove bogate kulture i istorije, ja ni tamo ne posmatram zgrade i ulice, nego, pre svega, lica ljudi. Kako ljudi izgledaju, šta njihova lica govore, koje priče su upisane na njima. Tako pišem i priče. Želim da otkrijem unutrašnji svet mojih junaka i trenutke u kojima se oni nalaze pred obiljem mogućnosti, a moraju da izaberu samo jednu od njih – rekla je Jelena Lengold.
O knjizi Raščarani svet govorio je Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, dok je publiku na početku večeri pozdravila Nevenka Mitrović, direktorka Gradske biblioteke u Herceg Novom.
Jelena Lengold je pročitala priču „Sneg“ iz knjige Raščarani svet.
Književno veče Jelene Lengold u Herceg Novom održano je u okviru obeležavanja Dana Herceg Novog.