Beograd, 19. januara 2016. – Veliki italijanski pisac Klaudio Magris boravi ove nedelje u Beogradu povodom srpskih izdanja svojih najznačajnijih knjiga u Arhipelagu. Tokom boravka u Beogradu Magris će imati više susreta sa čitaocima i medijima, posetiće Narodnu biblioteku Srbije i Srpski PEN centar, i održati književno veče posvećeno romanu Dunav.
Neposredan povodom za dolazak Klaudija Magrisa u Beograd jeste srpsko izdanje slavnog romana Dunav, jedne od najznačajnijih knjiga savremene italijanske i evropske književnosti. Dunav je objavljen u izdanju Arhipelaga u prevodu Snežane Milinković, prevodioca i profesorke italijanske književnosti na Univerzitetu u Beogradu.
Ključni događaj Magrisovog boravka u Beogradu jeste piščevo veliko književno veče koje će se održati u sredu 20. januara u 19 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Klaudio Magris će razgovarati sa čitaocima i potpisivati primerke Dunava i drugih knjiga objavljenih u izdanju Arhipelaga. O Klaudiju Magrisu i Dunavu govoriće prevodilac dr Snežana Milinković i pisac i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović. Veče organizuju Arhipelag, Italijanski institut za kulturu i Dom omladine Beograda.
Prepoznat kao životno delo jednog od vodećih savremenih evropskih pisaca, Magrisov Dunav je velika priča o priča o Evropi na obalama Dunava od Crne šume do Crnog mora, o kulturama koje nastaju na njegovim obalama, o istoriji koja je ostavila svoje tragove, o ljudima koji su dali smisao svom postojanju. Na obalama Dunava se živi i misli, traje i održava vitalizam trajanja, smenjuju događaji i nastaje razumevanje tih događaja. I časovi uzleta i časovi patnje, kako pokazuje istorija Evrope i istorija samog Dunava, intenzivniji su na obalama ove reke. Magrisov roman je veliko i uzbudljivo svedočanstvo o ulozi jedne reke u evropskom iskustvu i stvarnosti, kulturi i istoriji.
Magrisov roman je oblikovan kao književna arheologija Dunava u kojoj priča lucidno i zanosno prati slojeve kulture, istorije, društva, jezika, stvarnosti. Slikajući ljudske sudbine na ključnoj evropskoj reci, kao u istoriji, tako i u savremenosti, Magris je napisao zanosnu, uzbudljivu i nezamenljivu knjigu u kojoj se beskrajno uživa i beskrajno mnogo uči i saznaje o Dunavu. Otkrivajući nam Dunav kao veliku i nikada do kraja ispričanu priču, Magrisova čudesna knjiga je najveći putnički roman moderne književnosti.
Pre Dunava Arhipelag je objavio romane Klaudija Magrisa Vi ćete, dakle, razumeti, Nagrađanja o jednoj sablji i Drugo more, kao i knjigu novela Mikrokosmosi koja govori o drugoj velikoj piščevoj temi, Mediteranu čiji je Trst jedno od magičnih središta.
U kratkom romanu Vi ćete, dakle, razumeti kroz savremenu i uzbudljivu ljubavnu priču obnavlja se mit o Orfeju i Euridici. Na drugoj strani, Nagađanja o jednoj sablji su potresna priča o životu u istoriji, o sudbini grupacije belih Rusa koji posle poraza u Oktobarskoj revoluciji beže iz Rusije i doživljavaju potom gorke emigrantske dane u Evropi između dva svetska rata. Njihova drama dostigla je vrhunac na kraju Drugog svetskog rata, kada na padinama Alpa, neposredno pred dolazak Crvene armije, nastaje kratkoveka država belih Rusa.
Roman Drugo more priča o istorijskim slojevima Mediterana, o ljudima, kulturama i tradicijama koje su nastajale i traju na njegovim obalama. Živeći na Mediteranu i s njim i njegovim novim i starim istorijskim i iskustvenim tragovima, Magrisovi junaci čeznu i za nekim drugim morem vlastitog života. Ta čežnja jeste njihova velika utopija koja traje uporedo s mirnim ili dramatičnim prilikama na Mediteranu, među kojima u ovom romanu posebno mesto imaju Drugi svetski rat i događaji u godinama koje mu neposredno slede.
Knjiga novela Mikrokosmosi pripoveda o Trstu i Mediteranu, o Veneciji i Dunavu, o jadranskim ostrvima i mestima, o odrastanju i životu na Mediteranu, o vedrini i svetlosti mora, o Italiji i drugoj Jugoslaviji i njenoj propasti. Trst, sa svojom istorijom i svakodnevicom, sa slavnim i običnim ljudima, jeste središnje mesto ove knjige koja se potom širi na ceo Mediteran donoseći nam uzbudljive, pronicljive i zanosne priče iz istorije i života, iz literature i iskustva, iz mediteranskih legendi i slojeva pamćenja. U ovoj knjizi Klaudio Magris se pokazuje kao neponovljiv hroničar i možda najbolji moderni poznavalac Mediterana. U Mikrokosmosima  možemo beskrajno uživati, ali u njoj možemo i mnogo saznati o mediteranskim gradovima i ostrvima, ljudima i mitovima ili se podsetiti na mitska mesta Meduterana.