Beograd, 22. maja 2024. – Nova knjiga pesama Tamare Đuran Još pre vremena, objavljena pre nekoliko meseci u izdanju Arhipelaga, biće predstavljena u petak 24. maja u Književnom salonu Kirka (Njegoševa 73/10, Beograd).
Književno veče Tamare Đuran počinje u 19 časova.
O poeziji Tamare Đuran govoriće Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.
Povezane jedinstvenom temom i celovitom zamisli, pesme u knjizi Još pre vremena oblikuju poemu o modernoj jedinki koja kroz obrede i iskušenja ljubavi traga za smislom svakodnevice. Pojedinačne pesme ove knjige predstavljaju posebnu jezičku, emotivnu i egzistencijalnu situaciju, a sve zajedno one se stapaju u strasnu i evokativnu, delikatnu i neposredno kazanu liriku.
– Tamara Đuran poeziju razume kao intimističku lirsku fakturu oblikovanu prema potrebama traganja za smislom, ali je pritom svesna da je govor sam po sebi vrsta traganja. Otuda ove stihove možemo čitati ne samo u ključu ljubavne lirike već i kao dijalog s hipotetičkim novim ja, koje svoju projekciju nalazi u dosluhu sa stvarnošću drugog. Lirsko obraćanje kao integrišući pokretač u odnosu dva bića daje osnovni ton ove pesničke knjige. Time pesnikinja postiže ono što se od poezije najčešće i očekuje – da bude vrsta svedočanstva – napisao je pesnik Dejan Aleksić povodom knjige pesama Tamare Đuran Još pre vremena.
Tamara Đuran rođena je 1982. u Smederevskoj Palanci. Završila je Srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Lektor je i jezički konsultant. Pre knjige Još pre vremena, objavila je knjige pesama: Evolucija reči (2006) i Kamen i kost (2021). Tamara Đuran živi i radi u Beogradu.