Beograd, 14. decembra 2017. – Književno veče Uglješe Šajtinca, dobitnika Evropske nagrade za književnost, biće održano u petak 15. decembra s početkom u 19 časova u Zrenjaninu, u biblioteci mesnih zajednica na Bagljašu.
Na književnoj večeri autor će govoriti o svoja dva nova dela, o novoj knjizi priča Žena iz Huareza, koja je nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga, kao i o romanu za decu Banda neželjenih ljubimaca.
Ugljesa Sajtinac Zena iz HuarezaŽena iz Huareza je knjiga snažnih priča o migracijama, bekstvima i izmeštenosti. Nove priče Uglješe Šajtinca kreću se u rasponu od splina banatske svakodnevice, preko junaka koji beže iz stvarnosti koju poznaju u stvarnost koja im je potpuno nepoznata, migranata koji se na svom putu sreću sa opasnostima i izazovima, pretnjama i prevarama, bodljikavim žicama i opasnim ljudima, do susreta sa granicama i graničarima, uključujući i epsko proterivanje iz Tunisa.
Pored autora, govoriće i Gojko Božović, urednik Izdavačke kuće Arhipelag i Dragan Rajačić.
Uglješa Šajtinac je dramski pisac, pripovedač i romansijer. Predaje dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Za dramu Hudersfild dobio je Sterijinu nagradu za najbolji savremeni dramski tekst 2005, za roman VOK ON! dobio je nagradu „Biljana Jovanović“ za knjigu godine, za roman Sasvim skromni darovi dobio je Evropsku nagradu za književnost, Vitalovu nagradu za najboju knjigu godine i nagradu „Bora Stanković“, za knjigu priča Banatorijum dobio je Andrićevu nagradu.
Predstave rađene po dramama Uglješe Šajtinca, osim u srpskim, igrane su i u britanskim i američkim pozorištima. Šajtinac živi i piše u Zrenjaninu