Beograd, 6. avgusta 2018. – Predstavljanje nove knjige pesama Živorada Nedeljkovića Uspon, koja je objavljena prošle jeseni u izdanju Arhipelaga, održaće se u utorak 7. avgusta s početkom u 19h u salonu Narodne biblioteke „Dr Dušan Radić“ u Vrnjačkoj Banji.
O poeziji Živorada Nedeljkovića govoriće mr Ana Gvozdenović, urednica izdavačke delatnosti Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva.
Zivorad Nedeljkovic UsponPesme u knjizi Uspon nastavljaju istrajno istraživanje svakodnevice u modernom okruženju, po čemu je poezija ovog pesnika poznata, ali unose i čitav niz novih tema i motiva u stihove jednog od značajnih i rado čitanih savremenih srpskih pesnika.
Glas Nedeljkovića u novoj knjizi je utišan, sabran i govori o osnovnim stvarima, o prepoznatim i čistim elementima svakodnevice. Objavljujući da „nisam siguran da znam šta je pakao“, ali da „dobro znam šta je milost“, pesnik iza ovih stihova otkriva vlastite izazove u misteriji malih stvari svakodnevnog porodičnog života i u individualnim iskustvima.
Pesnik Živorad Nedeljković objavio je do sada deset pesničkih knjiga. Za poeziju je dobio „Zmajevu nagradu“ Matice srpske, Nagradu „Branko Miljković“, Nagradu „Đura Jakšić“, Nagradu „Meša Selimović“, Nagradu „Jefimijin vez“, Nagradu „Vasko Popa“, Nagradu „Rade Drainac“, kao i Disovu nagradu i Nagradu „Žička hrisovulja“.
Pesme Živorada Nedeljkovića su prevođene na engleski, francuski, ruski, španski, nemački, poljski i makedonski jezik.