Novi Sad, 1. marta 2022. – Komemoracija posvećena Stevanu Tontiću, nedavno preminulom pesniku, esejisti i prevodiocu, biće održana 2. marta s početkom u 12 časova u Digitalnom omladinskom centru (Vojvode Putnika 1) u Novom Sadu.
O Stevanu Tontiću govoriće Goran Babić, Jovan Zivlak, Mihajlo Pantić, Gojko Božović, Vladimir Gvozden i Miodrag Petrović.
Stevan Tontić je preminuo 12. februara u Novom Sadu posle kraće bolesti. Tontić je rođen 30. decembra 1946. godine u Grdanovcima kod Sanskog Mosta. Završio je studije filozofije sa sociologijom u Sarajevu. Pre rata u BIH bio je urednik u izdavačkoj kući. Prvih nekoliko meseci rata Tontić je proveo u Sarajevu. Tontić je potom otišao u egzil u Nemačkoj. Posle višegodišnjeg egzila u Nemačkoj (1993–2001, pretežno u Berlinu), vratio se u Sarajevo, gde je živeo kao profesionalni književnik do maja 2014, kada se nastanio u Novom Sadu. Bio je član Srpskog PEN centra i Srpskog književnog društva.
Poslednje dve knjige pesama Stevana Tontića, Hristova luda i Opsada moga Ja, objavljene su u izdanju Arhipelaga. Ispostavljajući se kao završni izrazi jedne autentične pesničke avanture, ove dve Tontićeve pesničke knjige izražavaju uskomešano i uzdrhtalo osećanje u svetu prepunom opasnosti i nesigurnosti.
Strah i nemir, koji se gnezde u skoro svakoj Tontićevoj pesmi u knjizi Opsada moga Ja, produbljuju se u pesničkim dijalozima sa smrću. Taj dijalog sada možemo čitati kao testamentaran.
Komemoraciju posvećenu Stevanu Tontiću organizuju Gradska biblioteka u Novom Sadu, Društvo književnika Vojvodine i Izdavačka kuća Arhipelag.