Beograd, 26. decembra 2018. – Novu godinu i božićne praznike ne čekamo skrštenih ruku. Pored knjiga koja smo objavili u ovoj godini i akcija koja su u toku do kraja godine, za čitaoce smo pripremili i jedan poseban novogodišnji poklon – knjigu Kratka istorija čokolade čiji su autori Ivana Vasiljević i Đoko Maljenović.
Kratka istorija čokolade je knjiga o istoriji jedne strasti, istoriji jednog ukusa i istoriji jednog umeća. Uz obilje fotografija, od kojih je značajan broj u koloru, ova knjiga oblikuje uzbudljivu priču o istoriji proizvoda koji u različitim izdanjima dugo traje.
Kratka istorija čokolade je neobična, zanimljiva, istraživačka, podsticajna i neodoljiva knjiga koja govori o tome kako je nastala čokolada, kako je, potom, čokolada stigla u Evropu, ali i kako su se kroz istoriju menjali tehnologija i proizvodi, kako su se osvajali novi prostori za ukus kakvog ranije nije bilo, kako su nastajala otkrića koja su ispunila i promenila istoriju i svakodnevicu privatnog života. Na kraju knjige nalazi se i kratak pregled istorije čokolade u Srbiji.
Čokoladu su otkrili Maje i Asteci, Kolumbu se nije dopao njen ukus, pa je nije ni preneoc sam sobom u Evropu, sve dok je u Evropu, najpre u Španiju, nije doneo Hernan Kortes. Čokolada je dugo služena kao čokoladni napitak, Kazanova je smatrao neprevaziđenim sredstvom zavođenja i afrodizijakom, da bi u današnjem obliku počela da se proizvodi tek od 1778. godine.
Cokolada 24x32cmU naše krajeve čokolada stiže sa Eugenom Savojskim čija se vojska okrepila čokoladnim napitkom pred Senćansku bitku 1697. godine. Vekovima je čokolada u Evropi bila plemićka poslastica, da bi u modernom dobu napustila uske krugove, prevazišla sve okvire i postala deo svakodnevice.
Ivana Vasiljević i Đoko Maljenović, dvoje stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u oblasti konditorske industrije, kako u naučnoistraživačkom radu, tako i u neposrednoj proizvodnji, predstavili su u knjizi Kratka istorija čokolade svoja iskustva i iz prve ruke nam pokazali lepotu i značaj, tajne i najuzbudljivije epizode u istoriji čokolade.
Knjiga Kratka istorija čokolade u drugom delu govori o najpoznatijim vrstama čokolade, o najznačajnijim proizvođačima u njenoj istoriji i u sasvim savremenom trenutku, kao i o najboljim čokolaterijama.
Otuda je ovo veoma pouzdana, praktična i korisna knjiga. Ona, na jednoj strani, otkriva istoriju proizvoda koji je neodoljivi deo naše svakodnevice, na drugoj strani ona pokazuje kako je svaka istorija, pa i istorija čokolade, sačinjena od tajni i preokreta, velikih otkrića i uzleta, ali i padova i sumnji, mnogobrojnih imena i hrabrih i sposobnih ljudi koji su u svom vremenu pravili razliku, da bi nas potom suočila sa svojevrsnom geografijom zadovoljstva i uživanja, predstavljajući nam najbolje fabrike čokolade i izuzetne čokolaterije.
Članovi Kluba čitalaca Arhipelag i oni koji će to postati do 31. decembra moći će da poruče ovu knjigu s popustom od 53%, tako da je trenutna cena knjige u akciji 393 dinara.
Knjigu možete poručiti na e-mail: klub@arhipelag.rs ili na telefone: 011 33 44 536, 011 33 44 427, 063 16 43 609.