Beograd, 22. decembra 2016. – U izdanju Arhipelaga objavljena je Kratka istorija čokolade čiji su autori Ivana Vasiljević i Đoko Maljenović. Kratka istorija čokolade je knjiga o istoriji jedne strasti, jednog ukusa i jednog umeća. Uz obilje fotografija, od kojih je značajan broj u koloru, ova knjiga oblikuje uzbudljivu priču o istoriji proizvoda koji u različitim izdanjima dugo traje.
Kratka istorija čokolade je neobična, zanimljiva, istraživačka, podsticajna i neodoljiva knjiga koja govori o tome kako je nastala čokolada, kako je, potom, čokolada stigla u Evropu, ali i kako su se kroz istoriju menjali tehnologija i proizvodi, kako su se osvajali novi prostori za ukus kakvog ranije nije bilo, kako su nastajala otkrića koja su ispunila i promenila istoriju i svakodnevicu privatnog života. Na kraju knjige nalazi se i kratak pregled istorije čokolade u Srbiji.
Čokoladu su otkrili Maje i Asteci, Kolumbu se nije dopao njen ukus, pa je nije ni preneoc sam sobom u Evropu, sve dok je u Evropu, najpre u Španiju, nije doneo Hernan Kortes. Čokolada je dugo služena kao čokoladni napitak, Kazanova je smatrao neprevaziđenim sredstvom zavođenja i afrodizijakom, da bi u današnjem obliku počela da se proizvodi tek od 1778. godine. U naše krajeve čokolada stiže sa Eugenom Savojskim čija se vojska okrepila čokoladnim napitkom pred Senćansku bitku 1697. godine. Vekovima je čokolada u Evropi bila plemićka poslastica, da bi u modernom dobu napustila uske krugove, prevazišla sve okvire i postala deo svakodnevice.
Ivana Vasiljević i Đoko Maljenović, dvoje stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u oblasti konditorske industrije, kako u naučnoistraživačkom radu, tako i u neposrednoj proizvodnji, predstavili su u knjizi Kratka istorija čokolade svoja iskustva i iz prve ruke nam pokazali lepotu i značaj, tajne i najuzbudljivije epizode u istoriji čokolade.
Knjiga Kratka istorija čokolade u drugom delu govori o najpoznatijim vrstama čokolade, o najznačajnijim proizvođačima u njenoj istoriji i u sasvim savremenom trenutku, kao i o najboljim čokolaterijama.
Otuda je ovo veoma pouzdana, praktična i korisna knjiga. Ona, na jednoj strani, otkriva istoriju proizvoda koji je neodoljivi deo naše svakodnevice, na drugoj strani ona pokazuje kako je svaka istorija, pa i istorija čokolade, sačinjena od tajni i preokreta, velikih otkrića i uzleta, ali i padova i sumnji, mnogobrojnih imena i hrabrih i sposobnih ljudi koji su u svom vremenu pravili razliku, da bi nas potom suočila sa svojevrsnom geografijom zadovoljstva i uživanja, predstavljajući nam najbolje fabrike čokolade i izuzetne čokolaterije.