Drugog dana Beogradskog festivala evropske književnosti biće otvorena izložba fotografija Lasla Blaškovića Američki grafiti u holu Velike sale Doma omladine Beograda u 19 časova. Fotografije Lasla Blaškovića iz ciklusa Američki grafiti nastale su tokom piščevog studijskog putovanja u Sjedinjene Američke Države (Njujork, Vašington, Mineapolis, Honolulu) u avgustu i septembru 2011. godine. Nastale u različitim gradovima, ove fotografije Lasla Blaškovića uobličavaju autentičnu ličnu priču o prizorima, detaljima, scenama i oblacima otkrivene Amerike. Posle otvaranja izložbe Američki grafiti sledi književno veče Lasla Blaškovića na kome će se premijerno predstaviti piščev roman u nastajanju u čijoj su osnovi fotografije sa izložbe.
U drugom današnjem festivalskom čitanju nastupa poznati švedski pisac Aris Fioretos čiji je roman Istina o Saši Knišu, preveden i na srpski jezik, doživeo veliki evropski uspeh poslednjih godina.
Na kraju druge večeri Festivala, u okviru programa Književnost na filmu, biće prikazan film Peščanik Sabolči Tolnaija nastao prema delu Danila Kiša.
Beogradski festival evropske književnosti traje do 29. juna i donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa, u okviru kojih publika može da prati sedam čitanja, nekoliko video prezentacija književnosti, četiri filma i jednu izložbu fotografije.
Među piscima koji učestvuju na prvom Beogradskom festivalu evropske književnosti nalaze se Peter Esterhazi, Aris Fioretos, Vesna Goldsvorti, David Albahari, Jelena Lengold, Vladislav Bajac i Laslo Blašković.
Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova počinju čitanja poznatih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu u kome se predstavlja retrospektiva savremenih filmova nastalih po delima savremene književnosti.
Beogradski festival evropske književnosti pokrenula je izdavačka kuća Arhipelag povodom pet godina svog rada, u saradnji sa Domom omladine Beograda.
Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, tokom koje se promovišu najbolji izrazi savremene evropske i srpske književnosti, Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“