Beograd, 28. juna 2019. – Velika završnica 8. Beogradskog festivala evropske književnosti pripada živom klasiku srpske književnosti Ljubomiru Simoviću, slovenačkom romansijeru Vladu Žabotu i domaćem dokumentarnom filmu Intimno o književnosti.
Ljubomir Simović će, u 19 časova, na sceni festivala premijerno čitati svoje nove pesme u 19 časova. Gostovanje Simovića je jedan od najuzbudljivijih trenutaka Beogradskog festivala evropske književnosti.
Susret i razgovor sa jednim od najpoznatijih i najprevođenijih slovenačkih romansijera Vladom Žabotom očekuju publiku u 20 časova. Žabot je i autor romana Vučje noći koji je uvršćen u međunarodnu antologijsku ediciju 100 slovenskih romana i koji je preveden na više evropskih jezika.
VLADO ZABOTFestival se završava projekcijom dokumentarnog filma Mateje Rackova Intimno o književnosti nastalog po scenariju Vuka Ršumovića i u produkciji Srpskog PEN centra. U filmu Intimno o književnosti deset značajnih savremenih srpskih pisaca govore o deset najznačajnijih srpskih psiaca XX veka u rasponu od Isidore Sekulić, Andrića, Crnjanskog i Selimovića do Pope i Raičkovića, Kiša i Pekića, Tišme i Pavića. Među naratorima filma nalaze se Vida Ognjenović, Radoslav Petković, Milisav Savić, Mihajlo Pantić, Goran Petrović, Vladimir Pištalo, Dragan Velikić, Laslo Blašković, Vladimir Kopicl i Vojislav Karanović.
Na 8. Beogradskom festivalu evropske književnosti, koji organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, u toku je izložba karikatura Predraga Koraksića Corax-a posvećenih velikom američkom pesniku i esejisti Čarlsu Simiću.
Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.
Svi programi na Beogradskom festivalu evropske književnosti, uključujući i projekcije filmova, besplatni su.