Bor, 29. septembra 2022. – Pisac Srđan V. Tešin boravi naredna dva dana u Boru, gde predstavlje svoje knjige Luka kaže i Mokrinske hronike.
Tešin će najpre u petak 30. septembra s početkom u 18 sati predstaviti svoju knjigu za decu i razmažene roditelje Luka kaže.
– Kroz nekoliko desetina kratkih, anegdotskih poglavlja, pisanih u vidu razmene koliko prepoznatljivih, svakodnevnih, toliko i iznenađujućih, vickastih replika između oca i sina, na duhovit i lucidan način preispituju se porodični odnosi i uloge, odrastanje u savremenom svetu i mnoge druge teme, dok se čitalac sa osmehom na licu neprestano pita ko koga u tim pričama vaspitava i podučava – kaže se u najavi programa.
Tešin će u subotu 1. oktobra 2022, od 12 sati, posetiti i ogranak borske Narodne biblioteke u Zlotu, gde će družiti sa svojim budućim čitaocima.
Završni program održaće se u subotu, 1. oktobra, s početkom u 19 sati, kada će biti predstavljene knjige Mokrinske hronike Srđana Tešina i Priče o Adamu Lazara Pavlovića.
Mokrinske hronike predstavljaju duhovito-potresnu, sažetu, blago nostalgičnu povest odrastanja i sazrevanja tokom osamdesetih i devedesetih godina 20. veka, s mnoštvom upečatljivih detalja i neobičnih likova, vešto upletenih u dobro vođenu, iako naizgled rasparčanu priču.
Mokrinske hronike su bile u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, dok je za knjigu Luka kaže Tešin dobio Nagradu grada Niša za najbolju knjigu za decu i mlade na srpskom jeziku.
Organizator i domaćin programa je Narodna biblioteka Bor.
U toku druge polovine septembra Tešin je, pre Bora, u okviru književne turneje imao zapažene programe u Vršcu i Nikšiću.