Beograd, 21. maja 2021. – Knjiga Srđana V. Tešina Luka kaže uvršćena je u uži izbor za Nagradu grada Niša za književnost za decu i mlade. Nagrada se dodeljuje za najbolju knjigu proze ili poezije za decu objavljenu na srpskom jeziku u 2020. godini. Nagrada je još poznata i pod nazivom „Maleni cvet“, a ove godine dodeljuje se peti put.
Srdjan V Tesin Luka kazePored knjige Srđana V. Tešina Luka kaže, u uži izbor za Nagradu grada Niša za književnost za decu i mlade uvršćene su i sledeće knjige: Aleksandra Jovanović, Crna ptica (Кreativni centar), Violeta Jović, Vila rosa (Svici), Zlatko Vasić, Jedrenjak u kukuruzu (Кreativni centar), Peđa Trajković, Da li laje morski pas, (Кreativni centar), Sanja Domazet i Slavko Кrunić, Male boginje (Službeni glasnik) i Uglješa Šajtinac, Biće jednom (Pčelica).
Na konkurs je pristiglo 48 knjiga izdavača iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.
Žiri radi u sastavu: Dr Dušica Potić (Beograd), profesor književnosti za decu i književni kritičar, Dejan Aleksić (Кraljevo), pesnik i urednik, i Dragana Pešić Glavašević (Niš), profesor književnosti i bibliotekar. Žiri je uži izbor formirao posredstvom elektronske komunikacije, a odluku o dobitniko doneće na sastanku koji će se održati u Nišu 27. maja. Svečano uručenje nagrade, kako najavljuje organizator, biće organizovano početkom juna ove godine.
Nagradu grada Niša za književnost za decu i mlade ustanovio je i dodeljuje Grad Niš od 2015. godine, a organizator je Niški kulturni centar. Dosadašnji dobitnici nagrade su Peđa Trajković, Gordana Maletić, Rade Tanasijević, Sonja Ćirić i Dejan Aleksić.