Beograd, 13. juna 2017. – Nagrada za najbolji naučno-istraživački rad iz oblasti ekonomske istorije Balkana za 2017. godinu uručena je Luki Mrkobradi iz Beograda za rad pod nazivom „Cene poljoprivrednih proizvoda u vreme ustavobranitelja (1838-1858)“. Nagrada je Mrkobradi uručena na svečanosti koja je održana Centru za liberalno-demokratske studije. Nagradu je uručio Branko Milanović. O nagrađenom radu govorio je Boško Mijatović. Zahvaljujući na nagradi, za koju je rekao da je doživljava kao važan podstrek u istraživačkom radu, Mrkobrada je prisutnima izložio osnovne teze svog rada.
Nagrada se sastoji iz povelje i novčanog iznosa od 2.000 evra. Objavljivanje nagrađenog rada u obliku knjige zavisiće od revizije koja zadovoljava standardne uslove edicije Summa Izdavačke kuće Arhipelag.
Luka Mrkobrada rođen je 1979. godine. Osnovne i master studije završio je na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Od 2001. do 2010. godine živeo je i radio u Sjedinjenim Američkim Državama. Mrkobrada živi u Beogradu.
Žiri je radio u sastavu: Mihail Arandarenko (profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu), Gojko Božović (glavni urednik Izdavačke kuće Arhipelag), Boško Mijatović (predsednik Centra za liberalno-demokratske studije u Beogradu) i Branko Milanović (profesor na Postdiplomskom centru City Univerziteta u Njujorku).
Godišnju nagradu za najbolji naučno-istraživački rad iz oblasti ekonomske istorije Balkana osnovali su Centar za liberalno-demokratske studije i Izdavačka kuća Arhipelag u avgustu 2013. godine. Nagrada je zamišljena kao podsticaj novoj generaciji istraživača u oblasti ekonomske istorije Balkana, počev od antičkog doba zaključno sa krajem XX veka.
Prethodni dobitnici Nagrade za najbolji naučno-istraživački rad iz oblasti ekonomske istorije Balkana bili su Jelena Rafailović iz Beograda (2014), Aleksandar Rakonjac iz Beograda (2015) i Milan Balaban iz Olomuca u Češkoj Republici (2016).