Beograd, 2. aprila 2022. – Međunarodni dan knjige za decu obeležava se 2. aprila.
Mali Arhipelag je edicija u kojoj Arhipelag objavljuje knjige za decu i osetljive. Iako je Arhipelag i ranije objavljivao knjige za decu i osetljive, među kojima je i knjiga priča Majkla Kaningema Divlji labud, edicija Mali Arhipelag pokrenuta je 2017. godine, povodom deset godina od osnivanja Arhipelaga. Ključni razlog koji je stajao iza pokretanja edicije Mali Arhipelag jeste težnja Arhipelaga da učestvuje u stvaranju novih čitalaca.
U međuvremenu u Malom Arhipelagu objavljen je niz knjiga za decu i mlade različitog uzrasta. Među njima je i serija avanturističkih romana Mari-Luiz Gej i Dejvida Homela o svetskim putovanima jedne porodice (Putujući cirkus, Put pod noge, Leto u gradu i Porodična putovanja), roman Jelene Rosić Babicino unuče, knjiga pesama Dušana Teodorovića Kad je dabar sreo vidru ili knjiga priča Srđana V. Tešina za decu i razmažene roditelje Luka kaže.
Mali Arhipelag logo Knjiga Luka kaže objavljena je, pored dva srpska izdanja, i u izdanju na engleskom – Luka says. Za ovu knjigu Tešin je dobio dve književne nagrade: Nagradu grada Niša za najbolju knjigu za decu objavljenu na srpskom jeziku i Plaketu „Sima Cucić“.
Knjige u ediciji Mali Arhipelag, objavljene uz odlične ilustracije Lidije Taranović, Mari-Luiz Gej i Jovane Nožinić, privukle su veliku pažnju novih generacija čitalaca, kao i književne kritike koja izučava književnost za decu i mlade.
Putujuci cirkus korice  Mari Luiz Gej i Dejvid Homel Put pod noge  Mari-Luiz Gej Dejvid Homel Leto u gradu

Međunarodni dan knjige za decu proslavlja se 2. aprila širom sveta od 1967. godine. Na taj dan je 1805. rođen Hans Kristijan Andersen, danski književnik i pisac neodoljivih za decu.
Međunarodni dan knjige za decu obeležava se kako bi se promovisali književnost za decu i samo čitanje, kao i da bi se skrenula pažnja šire javnosti na potrebe najmlađih čitalaca.

Dusan Teodorovic Kad je dabar sreo vidru  Majkl Kaningem Divlji labud i druge priče  Srdjan V. Tesin Luka says