Beograd, 31. marta 2023. – Međunarodni dan knjige za decu obeležava se 2. aprila.
Arhipelag obeležava Međunarodni dan knjige za decu tako što nagrađuje svoje najmlađe čitaoce specijalnim popustima (čak do 50%) za knjige iz edicije Mali Arhipelag.
Spisak knjiga u akciji možete videti ovde:
Mali Arhipelag_2023
Akcija traje do 6. aprila ili do kraja zaliha.
Mali Arhipelag logo Mali Arhipelag je edicija u kojoj Arhipelag objavljuje knjige za decu i osetljive. Iako je Arhipelag i ranije objavljivao knjige za decu i osetljive, među kojima je i knjiga priča Majkla Kaningema Divlji labud, edicija Mali Arhipelag pokrenuta je 2017, povodom deset godina od osnivanja Arhipelaga.
Ključni razlog koji je stajao iza pokretanja edicije Mali Arhipelag jeste težnja Arhipelaga da učestvuje u stvaranju novih čitalaca.
Postoji još jedan razlog: pitali su nas mnogi čitaoci kada ćemo početi da objavljujemo knjige za decu kako bi svojoj deci mogli da preporučuju knjige izdavača u koga su već stekli poverenje.
Postoji, naravno, i onaj još jedan razlog: postoji mnogo dobrih knjiga za decu!


Međunarodni dan knjige za decu proslavlja se 2. aprila širom sveta od 1967. godine. Na taj dan je 1805. rođen Hans Kristijan Andersen, danski književnik i pisac neodoljivih za decu.
Međunarodni dan knjige za decu obeležava se kako bi se promovisali književnost za decu i samo čitanje, kao i da bi se skrenula pažnja šire javnosti na potrebe najmlađih čitalaca.