Beograd, 16. maja 2014. – Arhipelag i Dom omladine Beograda predstavljaju roman slovenačkog pisca i pozorišnog reditelja iz Trsta Marka Sosiča Balerina, balerina koji je objavljen u izdanju Arhipelaga u ediciji Sto slovenskih romana u utorak 20. maja u 20 časova u Klubu DOB.
Ana Ristović, prevodilac romana, i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, govoriće o romanu Balerina, balerina, dok će Marko Sosič razgovarati sa publikom, govoriti o svojoj književnoj i pozorišnoj karijeri i potpisivati primerke srpskog izdanja svoje knjige.
Balerina, balerina je najpoznatiji roman Marka Sosiča (1958). “Balerina, balerina je roman o petnaestogodišnjoj autističnoj devojci koja je na mentalnom nivou trogodišnjeg deteta; pratimo njenu bolnu i poetičnu rekonstrukciju sveta, sazdanu na problematičnoj prirodi realnog i oniričnog, na detaljima iz porodičnog života i odlomcima medijske stvarnosti koja teče tamo negde, izvan granica dvorišta njene kuće. Lako bi bilo povući direktnu paralelu između Balerine i Foknerovog Bendžija iz Buke i besa, tridesettrogodišnjeg čoveka na mentalnom nivou deteta (čiji je rođendan isto u aprilu!), junaka čija je atemporalna slika sveta neka vrsta kompenzacije za odlazak voljene sestre. Kao što se Bendžijev život vrti oko Kedi kao svog emotivnog centra, tako i Balerinin svet ima čvrsto uporište u figuri majke”, kaže povodom romana Balerina, balerina Vladislava Gordić Petković, autorka pogovora za srpsko izdanje Sosičevog romana.
Za roman Balerina, Balerina Marko Sosič je dobio specijalno priznanje „Umberto Saba“, nagradu „Uskrsnuće” i prvu nagradu „Città di Salò“ 2005.
Roman Balerina, Balerina dramatizovan je u Trstu 1998. godine.
Slovenačka kompozitorka Petra Strahovnik, inspirisana ovim Sosičevim romanom, napisala je muzičko delo „Panisterija“.