Beograd, 20. juna 2021. – Arhipelag obeležava 20. jun, Međunarodni dan kratke priče. Međunarodni dan kratke priče obeležava se već nekoliko godina različitim programima i aktivnostima posvećenim umeću sažetog pripovedanja. Za Međunarodni dan kratke priče izabran je 20. jun po modelu „kratka priča u najkraćoj noći u godini“, jer je 20. juna najkraća noć u godini.
Pridružujući se pre nekoliko godina obeležavanju Međunarodnog dana kratke priče, Arhipelag je programski posvećen objavljivanju, predstavljanju i promovisanju savremene kratke priče, promociji čitanja i oblikovanju novih formi prezentacije književnosti. Na tragu tog nastojanja nastala je prepoznatljiva edicija Tema u kojoj se objavljuju tematske antologije savremene kratke priče, nekoliko konkursa za kratku priču koje je inicirao Arhipelag, kao i izdanja niza knjiga kratkih priča među kojima su i knjige Jelene Lengold, Mihajla Pantića, Uglješe Šajtinca, Srđana V. Tešina, Jelene Rosić, Ratka Dangubića ili Veselina Markovića.
Povodom 20. juna, Međunarodnog dana kratke priče, Arhipelag za članove Kluba čitalaca Arhipelag omogućava specijalni popust do 44% za antologije kratkih i najkraćih srpskih i svetskih priča.
Dodatni, količinski popust od 5% dobija se za kupovinu najmanje tri knjige iz akcije.
Dostava je besplatna na teritoriji Srbije za sve porudžbine čiji iznos prelazi 1.500 dinara.
Spisak knjiga u akciji i cene možete videti ovde:
Medjunarodni dan kratke price 2021
Akcija traje do 27. juna, a u slučaju nekih knjiga, sudeći po svemu, do kraja zaliha.
U sta smo se to pretvorili Mala kutija Svet oko nas
Dan kratke priče pokrenula je Izdavačka kuća Comma Press iz Londona 2011. godine, najpre kao Nacionalni dan kratke priče, da bi već sledeće godine to postao Međunarodni dan kratke priče koji se obeležava u velikom broju država, a aktivnostima su obuhvaćeni pisci i čitaoci kratkih priča, izdavači i književne asocijacije.
– Ideja je bila promovisati kratku priču i vratiti entuzijazam za ovu često previđanu formu. Želeli smo da nadogradimo ovo obnovljeno interesovanje za kratku prozu i pomognemo ponovnom jačanju strasti za pričanjem priča i slušanjem sjajnih priča, koje čini se da se ponekad izgubi među velikom plimom standardnog izdavaštva i popularne kulture romana slavnih – govorili su predstavnici Izdavačke kuće Comma Press u vreme pokretanja Međunarodnog dana kratke priče.
– Međunarodni dan kratke priče ima za cilj da okupi ljubitelje kratke priče sa svih krajeva sveta i da podeli našu ljubav prema formi, ne samo jednog dana, već i svakog trenutka koji možemo – naglasili su u Comma Press.
Već godinama deo ove mreže ljubitelja i izdavača kratke priče, Arhipelag nastoji da u kontinuitetu, objavljujući nove knjige i organizujući programske aktivnosti, podseti na dobre, stare kratke priče i da podstakne nastanak i javnu vidljivost novih kratkih priča vrednih svakog pamćenja.