Beograd, 10. novembra 2021. – Pisac i književni kritičar Mihajlo Pantić ovogodišnji je dobitnik nagrade „Prsten despota Stefana Lazarevića“ koju dodeljuje Književni klub „Bagdala“ iz Kruševca.
Žiri u sastavu: Miloš Petrović, Veroljub Vukašinović i Ljubiša Đidić odluku je doneo jednoglasno.
– Prošle godine ova nagrada je pripala Ljubomiru Simoviću. Ovo je 35. prsten koji dodeljujemo, a sada imamo čast da nagradimo izuzetno ime srpske proze, Mihajla Pantića, koji je istovremeno antologičar, esejista, književni kritičar, istoričar, ali i profesor – rekao je na pres konferenciji pisac Ljubiša Đidić, predsednik žirija.
Majstorstvo njegove kratke priče, u više od dvadesetak knjiga, je u ovom piscu dobilo svoj geografski hronotop, te se on može odrediti kao novobeogradski pisac.
– Mihajlo Pantić sam kaže Novi Beograd, to je moj grad. Pantić je, bez obzira na to o čemu govorio, uvek imao u vidu pripovedanje, za šta on ima veliki dar. Njegova je čuvena rečenica: „Ono što ne mogu da objasnim mogu da ispripovedam.“ On je izuzetan kritičar, ocenio je ne samo našu stariju književnost, kojom se takođe bavio, već i savremenu. On je poput savremenog Skerlića – rekao je književni kritičar Miloš Petrović, član žirija i urednik časopisa Bagdala.
Nagrada „Prsten despota Stefana Lazarevića“ biće uručena Mihajlu Pantiću na Svečanoj akademiji u Kruševačkom pozorištu u subotu 13. novembra, u 19 časova.