Beograd, 14. avgusta 2023. – Ljubav nas osmišljava, tu nema neke preterane filozofije. Ja pišem priče o ljubavi zato što me taj fenomen prevazilazi i u tom smislu, nimalo ironično, ja kažem da su sve moje priče o ljubavi prilično neuspešne zato što ja o ljubavi ne znam ništa više od nekog drugog čoveka mog formata ili profila. Moja iskustva su takva kakva jesu i sve što ja govorim o ljubavi su, u stvari, moji pokušaji da se nekako domognem mogućeg, da joj se primaknem.
Ne da je objasnim, ne da je definišem, ne da je razumem, ne ništa od svega toga, nego to smatram jednim životvornim principom na kom počiva svet. Vidite koliko savremeni svet pati zbog ogromnog odsustva ljubavi u svim mogućim vidovima – rekao je Mihajlo Pantić u intervjuu dnevniku Vijesti povodom svoje književne večeri na Trgu pjesnika u Budvi na kojoj je predstavio svoju knjigu priča Nijedna od sedam koja je objavljena u izdanju Arhipelaga.
– Smisao se kristalizuje u jeziku, on se nekako da uhvatiti rečima. Nedavno sam rekao u jednom intervjuu i vidim da se primilo, da je ljubav jedina reč u srpskom jeziku koja nema sinonim. Jeste li razmišljali nekada o tome? Kada budete negde to govorili, recite da je to moj patent. Bol već može biti patnja, tegoba, teškoća, muka… Ali ljubav nema sinonim – naglašava Pantić.
Mihajlo Pantić je govorio priče iz svoje nove knjige priča pred mnogobrojnom publikom na Trgu pjesnika. Moderator književne večeri bio je Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.
Povodom književne večeri na Trgu pjesnika Mihajlo Pantić je dao intervjue vodećim medijima u Crnoj Gori.