Beograd, 11. decembra 2015. – Mihajlo Pantić dobitnik je Nagrade „Kočićevo pero“ za zimu 2015. godine, jednoglasno je odlučio žiri ove književne nagrade koji je radio u sastavu: Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković. Nagrada je Mihajlu Pantiću dodeljena za knjigu priča Vonder u Berlinu, koja je objavljena u izdanju Arhipelaga, „za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi“.
U saopštenju povodom ove prestižne književne nagrade predsjednik žirija književnik Nikola Vukolić kaže: „Vonder u Berlinu je svojevrstan autobiografski roman, mozaična struktura (pisac je djelo okarakterisao kao zbirku priča, proza, možda prozaida) kojom on pokušava da se približi rješenju dvaju ključnih pitanja egzistencije: pitanju vlastitog identiteta (Ko sam ja?) i pitanju vremena. Čovjek je, naravno, određen svojim nasljeđem, ali i nesabrojem okolnosti, stvari, pojava, dešavanja, pored kojih je prolazio ili u kojima je sudjelovao, kojima je išao u susret ispunjen vlastitom radoznalošću ili koje su ga pratile u stopu i od kojih nije mogao da pobjegne ili se od njih skloni ili sakrije. Ko sam ja? U potrazi za sobom, zreo čovjek, ponire kroz vrijeme do najdubljih slojeva sjećanja. Vraća se u prošlost, ali nije siguran da su putevi kojima je krenuo pravi. U Pantićevom tekstu sve je izmiješano: stvarnost i fikcija, moć i nemoć riječi, zgusnutost i praznina. Vonder u Berlinu nije metafora. Stivi Vonder, genijalni muzičar, dječačić sa najsiromašnije crnačke periferije koja se direktno uliva u pustinju, bio je od rođenja slijep. Slijepi čovjek se našao pred istinskim zidom tada podijeljenog Berlina. Čovjek, ipak, ne može izaći izvan svojih zidova. Ili, možda, može, pišući priče koje izrastaju na novobeogradskom pijesku, pretvarajući prašinu sjećanja u čvrsto štivo pričanja.“
Nagrada „Kočićevo pero“ biće uručena Mihajlu Pantiću na svečanosti koja će se održati u sredu 23. decembra s početkom 12 časova u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda (Knez Mihailova 56). Nagradu će uručiti gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.
Nagradu „Kočićevo pero“ dodeljuje Zadužbina „Petar Kočić“ Banjaluka – Beograd. Dobitnici ove nagrade su neki od najznačajnijih pisaca sa prostora bivše Jugoslavije.