Beograd, 23. decembra 2015. – Pisac Mihajlo Pantić dobitnik je Nagrade “Kočićevo pero” za zimu 2015. za knjigu priča Vonder u Berlinu, u izdanju Arhipelaga.
U obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu Miljenko Jergović, Mladen Vesković i Nikola Vukolić (predsednik), ističe se da je nagrada dodeljena Pantiću “za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i reči”.
Nagrada “Kočićevo pero” uručena je Pantiću na današnjoj svečanosti u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda. O piscu i nagrađenoj knjizi govorili su književnik Nikola Vukolić i književni kritičar Mladen Vesković.
Uručujući “Kočićevo pero” Mihajlu Pantiću, Vukolić je kazao da je naghrađena knjiga Vonder u Berlinu “svojevrsni autobiografski roman mozaičke strukture u kome autor pokušava da se približi rešenju dvaju ključnih pitanja egzistencije: pitanju vlastitog identiteta i pitanju vremena”.
Pantić nije krio da ga je iskreno dirnula ova nagrada, jer nosi ime jednog od najvećih pripovedača srpske literature, što je pokazao sastavljajući više antologija posvećenih ovoj kratkoj proznoj formi, koju i sam najviše neguje.
“Neki od Kočićevih junaka su iz pisane proze prešli u usmenu tradiciju, što je izuzetno retka pojava. Srpska pripovetka se ne može zamisliti bez pričanja tog mrgodnog pisca izuzetne snage”, naglasio je Mihajlo Pantić.
Dobitnici Nagrade “Kočićevo pero” su neki od najznačajnijih pisaca sa prostora bivše Jugoslavije.
Na istoj svečanosti Nagrada “Kočićeva knjiga”, koja se dodeljuje za celokupno književno stvaralaštvo, uručena je Draganu Velikiću.
Nagrade “Kočićevo pero” i “Kočićeva knjiga” dodeljuje Zadužbina “Petar Kočić” iz Banjaluke.