Beograd, 20. juna 2014. – Pisac Mileta Prodanović otvoriće 2. Festival knjige ČitamЧиташ u subotu 21. juna u 14 časova.
Festival knjige ČitamЧиташ, koji je prošle godine pokrenula grupa mladih istoričarki umetnosti iz Beograda, biće održan 21. i 22. juna na lokalitetu nekadašnje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu. Ova dana festivala raznovrstan program trajaće od 14 do 22 sata.
Centralna aktivnost festivala ČitamЧиташ je trampa polovnih, pročitanih knjiga, a posetioce očekuju brojne aktivnosti i radionice koje u fokusu imaju knjigu.
U okviru muzičkog programa na festivalu će nastupati Akustični duo iz benda Lisabon, Ivica, Jesenji orkestar, Horkestar, gudački kvartet Feliks Art i najmlađi učenici muzičkih škola. U toku večeri grupa Poezin izvodiće slem poeziju, dok će mladi pesnici iz organizacije ARGH! i pisci iz Blacksheep magazina čitati svoje radove.
Biće izložene i fotografije koje su ušle u uži krug foto-konkursa na temu Knjiga. Pobednici foto-konkursa biće proglašeni na zatvaranju Festivala, a posetioci će imati priliku da vide i najbolje stihove nastale povezivanjem naslova knjiga.
Za najmlađe posetioce biće organizovane radionice „Zavirite u svet Malog princa” i radionica „Cvrčak i mrav” na kojoj će mališani imati priliku da prave knjige od različitih materijala i ilustruju omiljene bajke.
Tokom radionice „Poznati čitaju: Čitaš mi, čitam ti“ ličnosti iz oblasti kulture posetiocima će čitati odlomke svojih omiljenih knjiga i diskutovati o njima. U okviru festivala biće izloženi zanimljivi eksponati iz Muzeja knjige i putovanja.
Festival ČitamЧиташ za cilj ima čuvanje, rehabilitaciju i popularizaciju knjige i kulture čitanja. Tokom čitave godine organizacioni tim festivala sprovodi aktivnosti kao što su posete osnovnim i srednjim školama, radionice, tribine, predavanja, mini-razmene knjiga, poklanjanje knjiga u javnom prostoru, javnom prevozu itd.
Organizatorke festivala su studentkinje istorije umetnosti Tanja Đođević, Tijana Zebić, Kristina Grebenar i Mirjana Jemović, diplomirana istoričarka umetnosti.
Festival se realizuje u okviru delovanja nevladinog, neprofitnog, nestranačkog udruženja Evropa Nostra Srbija, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Narodne biblioteke Srbije.
Među izdavačkim kućama koje su podržale organizaciju Festivala knjige ČitamЧиташ nalazi se i Arhipelag.