Beograd, 13. januara 2018. – Politikina nagrada za najbolju izložbu u 2017. godini dodeljena je Mileti Prodanoviću za izložbu Genus – porodične priče u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku koja objedinjuje radove koji kao temu imaju stariju porodičnu istoriju, a kroz koje se ocrtavaju i delovi nacionalne istorije.
Odluku o nagradi doneo je većinom glasova žiri koji su činili kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Zoran Erić (predsednik), istoričar umetnosti Radonja Leposavić, istoričar umetnosti i kustos galerije „Remont“ u Beogradu Miroslav Karić, umetnica Anica Vučetić, dobitnica Politikine nagrade 2008. godine, i urednica Kulturnog dodatka Politike Marija Đorđević.
Politikina nagrada za najbolju izložbu je svakako najdugovečnije i verovatno najvažnije priznanje u oblasti vizuelnih umetnosti. Dobili su je, svojevremeno, moji profesori, a potom i brojne kolege čijim se izložbama radujem i koje naročito cenim i volim. Posebno mi je drago što sam nagradu dobio za izložbu koja se održava u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ koja je svakako najvažniji punkt savremene umetnosti južno od Beograda i mesto za koje sam posebno vezan. Ove godine, kao i nekoliko prethodnih, likovna scena bila je veoma dinamična, raznovrsna, i u užem izboru našle su se mnoge postavke koje zaslužuju da budu nagrađene. Izložbu Genus – porodične priče dugo sam odlagao, ona je podrazumevala kompleksno istraživanje i pronalaženje pravog jezika, u ovom slučaju to su pokrenute slike, video – izjavio je Mileta Prodanović na vest o nagradi.
mileta-prodanovic-genus-ugnpPisac i slikar Mileta Prodanović (1959) redovni je profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.
Rođen 1959. godine u Beogradu, Prodanović je završio 1983. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, na kojem je magistrirao 1985. godine, a 2009. je doktorirao. Specijalizaciju je završio na Kraljevskom koledžu u Londonu 1989-90.
Izlagao je od 1980. godine na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u Jugoslaviji i u više evropskih gradova (Rim, Tibingen, Tuluz, Karkason, Venecija, Beč, Grac, Prag, Regensburg, Kijev…), kao i u SAD (Klier Lejk – Hjuston, Kolumbija – Južna Karolina). Izlagao je 1986. na Bijenalu u Veneciji, u jugoslovenskom paviljonu.
Prodanovićevi radovi se nalaze u muzejskim i privatnim zbirkama u Srbiji i zemljama nekadašnje Jugoslavije, a dobitnik je više nagrada u oblasti književnosti i likovnih umetnosti.
Za knjige priča i romane Prodanović je dobio više književn ih nagrada, a proza mu je prevedena na više evropskih jezika.
U izdanju Arhipelaga objavljeni su Prodanovićevi romani Arkadija, Vitiligo i Ultramarin.
Politikina nagrada, koja se sastoji iz povelјe i novčanog iznosa, tradicionalno se dodeljuje na dan Politike 25. januara.
Među dobitnicima Politikine nagrade su i i Ljubica Cuca Sokić, Dušan Otašević, Milovan DeStil Marković, Čedomir Vasić, Marija Dragojlović i Dragoljub Raša Todosijević, Bojan Bem, Aleksandar Rafajlović, Predrag Nešković, Vladimir Perić, Goranka Matić, Balint Sombati, Bora Iljovski, Zdravko Joksimović.