Beograd, 17. avgusta 2017. – Izložba radova multimedijalnog umetnika Milije Belića, jednog od najeminentnijih predstavnika geometrijske apstrakcije u evropskim okvirima i šire, otvorena je sinoć u Modernoj galeriji u Budvi, u okviru obeležavanja 45 godina postojanja galerije. Na izložbi su zastupljene Belićeve slike, skulpture i video-instalacije nastale tokom poslednjih desetak godina, što je vrlo plodna decenija u stvaralačkom opusu Milje Belića. Izložbu je otvorio profesor dr Ratko Božović. Izložba radova Milije Belića biće otvorena do 2. septembra.
Milija Belić već više od tri decenije uspešno gradi svoju umetničku i teorijsku karijeru. Belić je pre više od dve decenije doktorirao umetnost i nauke o umetnosti na Sorboni. Od prošle godine je i član najužeg rukovodstva pariskog likovnog Salona Réalités Nouvelles, istorijskog salona apstraktne umetnosti koji postoji već 70 godina.
Milija Belic Izazov modernostiMilija Belić je objavio više knjiga. Tokom trajanja izložbe u Budvi planirana je i promocija Belićeve najnovije knjige eseja Izazov modernosti” u izdanju beogradskog New Momenta i Arhipelaga. O knjizi će govoriti istoričar umetnosti Petar Ćuković i dr Ratko Božović, ujedno i pisac predgovora ovoj knjizi koja je nastajala u proteklih desetak godina i predstavlja sumu autorovih istraživanja i promišljanja moderne umetnosti.
Na zatvaranju izložbe 1. septembra biće upriličen modni performans Crveno i crno Mire Odalović, koja inspiraciju pronalazi upravo u geometrijskoj apstrakciji i u radovima Milije Belića.
Kustoskinja projekta Senka Subotić izložbu Milije Belića najavljuje kao događaj sezone.
Belić je trenutno, opusom od 28 radova, predstavljen i u Parizu, u prestižnom prostoru Oasys, rezervisanom takođe za apstraktnu umetnost, na izložbi pod nazivom A géométrie variable (U promenljivoj geometriji). Izložba traje do 12. oktobra.
Belić je pozvan da učestvuje i na međunarodnoj izložbi I live for that energy (Ja živim za tu energiju) u Oklandu (Novi Zeland), u jednoj od najpoznatijih novozelandskih galerija Studio One Toi Tu, od 23. avgusta do 12. septembra, na kojoj će se predstaviti sa šest novijih radova.
Belić će učestvovati i u radu 4. Međunarodnog bijenala ne-objektivne umetnosti pod nazivom We other… Nous autres…, koje se održava u Pon-de-Kleu (Pont-de-Claix), u predgrađu Grenobla, od 8. septembra do 28. oktobra. Ove godine će Bijenale ugostiti dvadeset umetnika iz Evrope, a Belićev rad je izabran za zaštitni znak manifestacije.
Milija Belić je prisutan i na kineskoj umetničkoj sceni (na kineskom Mili Jia Bei) zahvaljujući umetničkoj agenciji Jingjing Shi-a iz grada Nanking, prestonice provincije Đangsu, sa kojom je potpisao višegodišnji ugovor.
GenezaBelić će se predstaviti sa nekoliko radova (slike i skulpture) i u Beogradu sredinom septembra, na izložbi u holu Kinoteke, u okviru projekta Italijanskog instituta koji će okupiti tri savremena italijanska umetnika (Mikaela Latancio, Paolo Radi, Emanuela Fjoreli) i tri savremena srpska umetnika (Milija Belić, Ivana Milev, Marko Gavrilović).
Istovremeno, integralna verzija kapitalne slike Geneza Milije Belića izložena je ovog leta u okviru stalne postavke u Galeriji New Moment u Beogradu. Slika iz 2011. godine zamišljena kao oda svetlosti, zajedno sa pratećim skulpturama-stubovima, zauzima ceo jedan zid. Kako kažu iz Galerije New Moment, slika je prvi put izložena na crnom zidu, dobivši na taj način posebno dramatičan metafizički efekat i određenu dozu misterioznosti koja ranije nije dolazila do izražaja.