Beograd, 13. juna 2018. – Slikar i esejista Milija Belić predstaviće se večeras publici u Lazarevcu u Biblioteci „Dimitrije Tucović“. Najpre će u 19 časova biti otvorena izložba Belićevih ranih radova Obećanja prošlosti. Pored drugih radova, na ovoj izložbi biće predstavljen i najmanje poznat segment likovnog rada Milije Belića – crteži koje je u mladosti radio za čuveni strip Mirko i Slavko. Izložbu Obećanja prošlosti otvoriće pisac, scenarista i teoretičar stripa Pavle Zelić. Izložba ranih radova Milije Belića u galeriji Biblioteke u Lazarevcu trajaće do 13. jula.
Milija Belic Izazov modernostiPosle otvaranja izložbe, publici će biti predstavljena knjiga eseja Milije Belića o savremenoj umetnosti Izazov modernosti koja je objavljena u izdanju Arhipelaga i galerije New Moment.
O knjizi Izazov modernosti govoriće Milija Belić i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.
Belićevi eseji predstavljaju retko svedočanstvo i analitičke zapise o novoj monumentalnosti Petra Omčikusa, o skulpturama Momčila Milovanovića, o slikarskom metajeziku Sretena Nikčevića ili o fotogramima Mirka Lovrića. Belić studiozno piše o Brankusiju kao ocu moderne skulpture ili pak o poetičkim izazovima moderne umetnosti od fenomenologije stila i plastičkog ritma i muzičkog prostora, kao mogućih osnova za jednu prolegomenu metaumetnosti, preko slikarstva permanentnog krika, nove srpske apstrakcije i novih umetničkih migracija, do neokonstruktivizma, emancipovane forme i geometrijske apstrakcije danas.
Belićeva posebna tema jeste Pariz. Otuda čitav niz eseja u knjizi Izazov modernosti govori o umetničkom duhu Pariza, o umetničkim vezama Beograda i Pariza, prisustvu i tragu srpskih umetnika na važnim pariskim salonima i na pariskoj likovnoj sceni.
Sastavni deo ove zanimljive i izazovne knjige jeste preko dvadeset reprodukcija radova poznatih srpskih i svetskih umetnika.