Beograd, 10. oktobra 2013. – Mirjana Pavlović, dobitnica “Andrićeve nagrade” za književnost za 2012. godinu, poklonila je novčani iznos nagrade (100.000 dinara) časopisu Sveske Andrićeve zadužbine, rečeno je danas na svečanosti u Zadužbini Ive Andrića. Svečanost je organizovana na dan Andrićevog rođenja povodom dodele “Andrićeve nagrade” za najbolju knjigu priča na srpskom jeziku u 2012. godini.
O Mirjani Pavlović govorio je dr Slavko Gordić, predsednik žirija, koji je rekao da je autorka sa “andrićevskom posvećenošću” napisala i objavila šest knjiga pripovedaka koje su dobile priznanja kritike.
– Iako je prerano reći šta je zajednički imenitelj dela Mirjane Pavlović, čini se da su humor i savremena tematika stožer njenog opusa. Pavlović pripoveda o tragičnoj i grotesknoj stvarnosti, o takozvanim malim ljudima i njihovim sudbinama, o samoći, napuštenosti, siromaštvu, o bolesti i starosti, ali bez patetike i sentimentalnosti. Treba izričito naglasiti da njen humor, kao neusiljena, spontana mešavina smelosti i tananosti, predstavlja značajan dobitak srpske pripovetke, danas ne osobito bogate i izdašne na tom polju – rekao je Gordić.
Književni kritičar Marko Nedić pročitao je odluku i obrazloženje Žirija “Andrićeve nagrade”. “Pripovedajući o porodičnim odnosima u savremenom urbanom miljeu, Mirjana Pavlović svojim pričama daje specifičnu boju igrivosti i humora, uprkos egzistencijalnoj težini tema kojima se bavi”, kaže se u odluci žirija.
Mirjana Pavlović dobila je “Andrićevu nagradu” za knjigu priča Trpeza bez glavnog jela koja je objavljena u izdanju Arhipelaga.
Mirjana Pavlović nije prisustvovala svečanosti iz zdravstvenih razloga. Ona je skupu i Andrićevoj zadužbini uputila pismo u kome zahvaljuje na visokom priznanju i saopštava svoju odluku da novčani deo nagrade kao donaciju ustupi Sveskama Andrićeve zadužbine.