Vida Ognjenović je novi dobitnik Nagrade „Kočićevo pero“ za roman Posmatrač ptica, objavljen u dva izdanja u Arhipelagu. Odluku o Nagradi „Kočićevo pero“ Vidi Ognjenović za „visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi“ jednoglasno je doneo žiri koji je radio u sastavu: Miljenko Jergović, Mladen Vesković i Nikola Vukolić (predsednik).
U saopštenju žirija naglašava se da je „posmatrač ovdje glavno lice opsežnog romana u kome dolazi do dvostruke posmatračke optike: autorica sa iskrenim divljenjem posmatra nastup svog junaka koji je, takođe, neumorni posmatrač vremena i ljudi, svog bližeg i daljeg okruženja, komentator, duhovit kozer, umjetnik i čarobnjak priče, šarmer, zabavljač i rezoner“.
Članovi žirija su posebno govorili o snazi i uverljivosti pripovedanja u romanu Posmatrač ptica. „Knjiga se čita u jednom dahu. Ona je zanimljiva, psihološki i kompoziciono izbalansirana, pisana kultivisanim stilom pisca koji osjeća riječ, a povrh toga poznaje i tajne zanata. Sa posebnom sugestivnošću Vida Ognjenović opisuje stradanje, strah, oskudicu, opštu atmosferu okupiranog Beograda u toku Drugog svjetskog rata, grozničavu borbu za golo preživljavanje u okruženju sveopšte pogibelji“, kaže se u saopštenju Žirija.
„Bez ikakve sumnje, Vida Ognjenović predstavlja jedno od najznačajnijih imena našeg kulturnog prostora“, istakao je Miljenko Jergović.
Prema mišljenju Nikole Vukolića, „Posmatrač ptica je jedno od najboljih djela ove autorice koja, analitična i kritična, nije imala ’bijelih mrlja’ u svojoj stvaralačkoj biografiji“.
Nagrada „Kočićevo pero“ biće dodeljena Vidi Ognjenović krajem decembra u Beogradu. Nagradu „Kočićevo pero“ dodeljuje Zadužbina „Petar Kočić“ iz Banjaluke i Beograda.