Beograd, 15. maja 2023. – Edicija Arhipelaga Zlatno runo nagrađena je nagradom za najbolju ediciju na 17. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga koji je završen sinoć. Nagrada je uručena Gojku Božoviću, glavnom uredniku Arhipelaga, na svečanom programu zatvaranja Podgoričkog sajma knjiga.
Primajući nagradu za najbolju ediciju, Gojko Božović je rekao:
Zlatno runo je osnovna edicija Arhipelaga, pokrenuta istog trenutka kada je pokrenuta i izdavačka kuća. To je edicija u kojoj objavljujemo knjige savremenih srpskih i svetskih pisaca i u kojoj tragamo za novim, dobrim, zanimljivim pričama, koje prevazilaze granice vremena i koje jesu svedočanstvo našeg, ali mogu da budu i svedočanstvo za svako drugo vreme. Arhipelag objavljuje knjige i edicije iz oblasti istoriografije, političke teorije, sociologije, ekonomije i psihologije, ali je književnost osnovno polje našeg delovanja. Želimo da čitaocima pružimo mogućnost izbora, a u okviru izbora da naši predlozi budu vođeni visokim standardima i najboljim saznanjima, velikim razlozima književnosti i istinskom potrebom za drugim i za razgovorom. Književnost možda nije poslednji, ali svakako jeste jedan od poslednjih prostora u kome mogu da se čuju svi glasovi i u kome mogu da postoje razlike, bez ikakve potrebe da se ti glasovi pretvore u nerazrešivu konfuziju i kakofoniju i bez ikakve potrebe da se te razlike međusobno poništavaju.
O nagradama je odlučivao stručni žiri koji je radio u sastavu: akademik Siniša Jelušić, prof. dr. Slavica Perović i akademska slikarka Marina Vešović.
Žiri u saopštenju naglašava:
– Kada se žiri opredjeljivao za ediciju Zlatno runo imao je na umu visoki kriterij književnog kvaliteta i opseg romaneskne i diskurzivne raznovrsnosti unutar jednog žanra, a to je roman, pride kratka priča, što se nekada zvala pripovjetka. Kada se žiri opredjeljivao za ovu izuzetno uspješnu i tematski raznovrsnu ediciju veoma uglednog izdavača imao je na umu da su visoki kriterijum u izboru knjiga, standardi profesionalnog izdavaštva, uređivački profilisana biblioteka, kao i interaktivni odnosu sa čitaocima ključni za takvu odluku. „Arhipelag je je na strani svojih čitalaca kako izborom knjiga i izborom autora, tako i jasnim opredeljenjem za vrhunske vrednosti u svakoj od biblioteka koju objavljuje.“ Saglasni smo kao čitaoci i kao žiri, odatle radost lake odluke.
Tokom 17. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga Arhipelag je predstavio knjige objavljene između dva Sajma knjiga, uključujući i knjige objavljene u proteklih nekoliko meseci.
Na Podgoričkom sajmu knjiga Arhipelag je orgnaizovao i nekoliko programa, među kojima su i promocija romana Vladimira Jaćimovića Povratak na Zejrek i omaž velikom poljskom pesniku Adamu Zagajevskom.
Gojko Božović je učestvovao na panelu regionalnih izdavača Autorska prava i saradnja izdavača u regionu, kao i u pokretanju Podgoričke inicijative o saradnji na polju zaštite autorskih prava i slobode izražavanja, značaju prevođenja i značaju saradnje među izdavačima, koja će biti objavljena u nekoliko narednih dana.