Beograd, 18. aprila 2019. – Nagrada grada Beograda za književnost za 2018. godinu dodeljena je Jeleni Lengold za roman Odustajanje koji je objavljen u izdanju Arhipelaga.
Odluku o nagradi doneo je žiri u sastavu: Milivoje Pavlović, predsednik, Radivoje Mikić, Jovan Popov, Nikola Vujčić i Leon Kojen.
Jelena Lengold Odustajanje 02Odustajanje Jelene Lengold izuzetno je ostvarenje koje ide u red najboljih romana objavljenih u Srbiji poslednjih godina. Na prvi pogled, to je jednostavna priča o neimenovanoj junakinji, koju pisac prati u tri odvojena perioda njenog života – detinjstvu, mladosti i na izmaku srednjih godina. Ali, već od prvih stranica knjige, Jelena Lengold uvodi nas u unutrašnji svet svoje junakinje i više ga ne napušta. Odustajanje nije istorija junakinje romana u uobičajenom smislu reči: čitalac ne saznaje ništa o njenom izgledu, njenom školovanju i interesovanjima, poslu kojim se bavi, uspehu ili neuspehu u karijeri, socijalnom statusu i kako se on menjao ili ostajao isti. Ako je i biografija svoje junakinje, Odustajanje je isključivo biografija njenog unutrašnjeg života. Spolja gledano, prvi deo romana ispunjen je dramatičnim događajima (rana majčina smrt, smrt oca koga na oči junakinje ubija njen stariji brat, prikrivanje ubistva i razlaz sa bratom). U drugom delu romana, zauzvrat, junakinji kao da se ništa ne događa osim prelaska iz provincijske varoši u veliki grad i jedne ili dve ljubavi bez prave bliskosti. Ali, u oba slučaja, prava radnja je na unutrašnjoj pozornici: s retkom psihološkom vešinom, Jelena Lengold dočarava nam sazrevanje junakinje koje je isti mah i stalno, gotovo neosetno usamljivanje i kidanje veza sa ljudima. Jelena Lengold je napisala briljantnu knjigu, izbegavajući kako iskušenja tradicionalne patetike, tako i iskušenja postmoderne lakoće i površnosti. Svojim visokim umetničkim kvalitetima, njen roman je dokaz da i u današnjem svetu glas književnosti ostaje nezamenljiv za sve koji se još uvek pitaju o smislu i besmislu, o bitnom i o sporednom, o tajnama i vrednostima ljuskog života – naglašava se u saopštenju žirija.