Niš, 28. maja 2021. – Srđan V. Tešin ovogodišnji je dobitnik Nagrade Grada Niša za književnost za decu i mlade, koja je poznata i pod imenom „Maleni cvet“ za knjigu priča Luka kaže koja je objavljena u izdanju Arhipelaga.
Srdjan V Tesin Luka kazeKako je saopštio Niški kulturni centar, „Žiri u sastavu: Dragana Pešić Glavašević, profesor književnosti i bibliotekar (predsednica), dr Dušica Potić, profesor književnosti za decu i književni kritičar, i Dejan Aleksić, pesnik i urednik (članovi), na sednici održanoj 27. maja 2021. godine u Nišu, jednoglasno je doneo odluku da Nagradu Grada Niša za književnost za decu i mlade (Maleni cvet) za najbolju knjigu u 2020. godini dodeli Aleksandri Jovanović za knjigu Crna ptica (izdavač Кreativni centar, Beograd) i Srđanu V. Tešinu za knjigu Luka kaže (izdavač Arhipelag, Beograd).
– Кnjiga kratkih proznih zapisa Luka kaže, pisca Srđana Tešina, svojevrsna je hronika porodične svakodnevice, oblikovane prožimajućim odnosom između oca i sina. Autor je modelovao posebnu ponavljajuću formu, idealnu da ponese sažeti sadržaj dijaloškog karaktera zasnovanog na dvema različitim percepcijama stvarnosti – iz pozicije deteta i sa stanovišta odrasle osobe. U širokom registru od lirizovanih i sentimentalnih do anegdotskih i nonsensnih pristupa brojnim temama, svet viđen kroz zapitanost deteta prelama se u „objektivnoj“ optici roditelja, da bi se prozveo poseban zaključak. Lepota saznajnog procesa i dolaska do naročitih istina ogleda se u oneobičavanju svakodnevnih iskustava. Кoristeći tehniku zamene perspektiva, Tešin u naivnu mudrost i dečju logiku unesi momenat „zrelog“ promišljanja, a u krute deduktivne obrasce odraslih uvodi lekovitost infantilne mašte, što često rezultira neočekivanim humornim efektima – kaže se u saopštenju Žirija povodom knjige Luka kaže Srđana Tešina.
Žiri naglašava da su nagrađene knjige prve knjige ovih dvoje autora u ovom žanru:
– Specifičnost ovogodišnjeg izbora za nagradu vidljiva je u podatku da su i Jovanovićevoj i Tešinu ovo prve knjige u žanru literature za decu i mlade, što treba posebno da raduje, budući da smo u ovoj oblasti književnog stvaranja dobili dvoje novih, izrazito samosvojnih autora.
Na konkurs za Nagradu Grada Niša za književnost za decu i mlade stiglo je 48 knjiga objavljenih na srpskom jeziku tokom 2020. godine.
Nagrada se ove godine dodeljuje peti put, nagradu dodeljuje Grad Niš a svečana dodela u Gradskoj kući biće organizovana u skladu sa mogućnostima tokom juna 2021. godine.
Dodelu nagrade tehnički realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.