Beograd, 20. marta 2017. – Nagrada „Rade Jovanović“ za najbolju knjigu aforizama objavljenu u 2016. godini ravnopravno je dodeljena poznatim aforističarima Aleksandru Baljku za knjigu Zidovi na horizontu, koja je objavljena u izdanju Arhipelaga, i Aleksandru Čotriću za knjigu Teške misli, koja je objavljena u izdanju Srpske reči.
Zidovi na horizontu, nova knjiga aforizama Aleksandra Baljka, jednog od najznačajnijih aforističara u istoriji srpske književnosti, donosi preko 2.700 aforizama u kojima se slikaju politika, društvo, mentalitet, karakter, kultura. Ova knjiga predstavlja uzbudljivu, kritičku, lucidnu sliku savremenog sveta.
U izboru za nagradu „Rade Jovanović“ našlo se ukupno 49 knjiga.
Odluku o nagrađenim piscima jednoglasno je doneo žiri u sastavu Savo Martinović, Dragutin Minić Karlo i Dejan Milojević.
Nagrada „Rade Jovanović“ je tradicionalna godišnja nagrada Beogradskog aforističarskog kruga za najbolju knjigu aforizama koja od ove godine nosi ime Rade Jovanović u čast prošle godine preminulog aforističara.
Nagrada „Rade Jovanović“ biće uručena danas u 18 časova na godišnjoj skupštini Beogradskog aforističarskog kruga, u prostorijama Udruženja književnika Srbije.