Dragan Jovanović Danilov je ovogodišnji dobitnik Nagrade „Vasko Popa“ za najbolju pesničku knjigu objavljenu u 2010. godini na srpskom jeziku.

Nagrada je Danilovu dodeljena za knjigu pesama Moja tačna priviđenja objavljenu pre nekoliko meseci u Arhipelagu u ediciji Element.

Dragan Jovanović Danilov je sedamnaesti dobitnik ove ugledne nagrade, među čijim dosadašnjim dobitnicima se nalaze Stevan Raičković, Ivan V. Lalić, Borislav Radović, Ljubomir Simović, Novica Tadić, Duško Novaković, Slobodan Zubanović, Miloš Komadina, Vojislav Karanović.

Odluku o dobitniku jednoglasno je doneo žiri u sastavu: Radivoje Mikić (predsednik), Duško Novaković i Dušan Belča.

– Nagrađena knjiga Moja tačna priviđenja je u mnogo čemu reprezentativna za poeziju ovog pesnika. Podeljena u pet ciklusa nejednakog obima i epiloškom pesmom, ona pokazuje da Dragan Jovanović Danilov u građenje pesme polazi tako što najpre prizove jedan krug životnih realija, a da potom sve to nastoji da poveže sa onim što nije neposredno vidljivo. Dragan Jovanović Danilov je svestan da govori iz one iskustvene perspektive koju, uz sve ostalo, obeležava i svest da vrednosti više nisu na mestu na kome su nekad bile i to je razlog što je u njegovu poeziju prodrla ironija i što su njom zahvaćeni i neki važni pesnički simboli – kaže se, između ostalog, u obrazloženju odluke žirija.

Nagrada „Vasko Popa“ biće uručena Danilovu 29. juna u Vršcu, na dan rođenja Vaska Pope.