Beograd, 17. avgusta 2016. – Nagrada „Žička hrisovulja“ biće uručena Živoradu Nedeljkoviću za ukupan opus i doprinos srpskoj poeziji na svečanostima u okviru 25. Žičkog duhovnog sabora „Preobraženje“ koji počeo juče u Kraljevu.
Živorad Nedeljković je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika. Objavio je jedanaest knjiga pesama. Tri novije Nedeljkovićeve knjige pesama Ovaj svet, Talas i Ulazak objavljene su u izdanju Arhipelaga. Za poeziju je dobio više nagrada, među kojima su i Nagrada „Meša Selimović“, Zmajeva nagrada, Nagrada „Rade Drainac“, Nagrada „Branko Miljković“ i Nagrada „Đura Jakšić“. Nedeljkovićeva poezija je prevođena na više evropskih jezika.
Žički duhovni sabor „Preobraženje“ tradicionalno je posvećen dobitniku nagrade „Žička hrisovulja“, jednog od najznačajnijih domaćih priznanja za poeziju. Programi posvećeni Živoradu Nedeljkoviću i njegovoj poeziji počinju večeras u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ susretom sa Živoradom Nedeljkovićem na kome će o pesnikovom opusu govoriti književni kritičari Gojko Božović i Alen Bešić.
Naučni skup o poeziji Živorada Nedeljkovića održava se u četvrtak 18. avgusta u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu. O Nedeljkovićevoj poeziji na ovom skupu, kojim predsedava Radivoje Mikić, govoriće Bojana Stojanović Pantović, Saša Radojčić, Sonja Veselinović, Jana Aleksić, Sonja Milovanović, Vladan Bajčeta, Ana Gvozdenović, Danijela Mikić Kovačević, Olja Vasiljeva, Milomir Gavrilović, Nemanja Karović, Nikola Marinković i Danka Spasojević. Radovi sa ovog naučnog skupa biće objavljeni narednih meseci u knjizi Živorad Nedeljković, pesnik u izdanju Povelje iz Kraljeva.
Nagrada „Žička hrisovulja“ svečano će biti uručena Živoradu Nedeljkoviću u trpezariji Manastira Žiča u petak 19. avgusta u 12 časova. Nedeljković će tom prilikom govoriti besedu o svojoj poeziji, dok će o njegovoj pesmama govoriti kritičari Bojana Stojanović Pantović i Dragan Hamović. U programu učestvuju i glumac Nebojša Dugalić i sopranistkinja Jana Milišić.
Žički duhovni sabor „Preobraženje“ organizuje Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva. Pored programa posvećenih dobitniku Nagrade „Žička hrisovulja“, koji su okosnica Sabora, organizator je pripremio i izložbu savremene mozaičke prakse, nekoliko predstavljanja knjiga, predavanja, književnih večeri i muzičkih programa.