Beograd, 2. juna 2013. – Nagrade Mikser festivala za najbolje priče o Savamali i savskoj padini Beograda dobili su Miro Vojić (priča Andrićeva fascikla boje limuna) za najbolju savremenu priču, Ratko Dangubić (priča Košer biskvit Rakusen) za najbolju priču o istoriji Savamale i Vladimir Krakov (priča Svetloplavi helikopter za najinovativniju priču.
Nagrađeni pisci dobijaju povelju i novčani iznos nagrade.
Pored tri nagrađene priče, Žiri je izabrao još sedam priča o Savamali: Muharem Bazdulj U ajduke, Miodrag Kojadinović A na tornju tudom-tudom Madžarica, Vesna Perić Slast biti sam(a) ili u žurbi ulice, Filip Banković Zapremina, Ajla Terzić Kratki rezovi, Duško Antonić Veče u ”Zlatnoj moruni” i Aleksandar Đuričić Dedin Sava i njegova mala.
Ovih deset izabranih priča biće objavljeno polovinom septembra u zajedničkom izdanju Izdavačke kuće Arhipelag i Mikser festivala pod naslovom Priče o Savamali.
Žiri u sastavu Srđan V. Tešin, čiji je roman Kroz pustinju i prašinu snažno svedočanstvo o Savamali devedesetih, Ivan V. Lalić, dramski pisac i jedan od utemeljivača Mikser festivala, i Gojko Božović, pisac i glavni urednik Arhipelaga, doneo je odluke o najboljim pričama posle čitanja preko sto priča koje su poslate na književni konkurs Mikser festivala i Izdavačke kuće Arhipelag.
Konkurs se pokazao kao neobično podsticajan, pa je za kratko vreme nastalo mnogo priča u kojima istorijska ili savremena Savamala postaju prvorazredni književni izazov. To na najbolji način pokazuje da priča o Savamali nije završena. Na književnom konkursu Mikser festivala i Izdavačke kuće Arhipelag učestvovali su pisci različitih generacija i različitih poetika, među kojima su i neki vrlo poznati savremeni pisci. Osim pisaca iz Beograda i Srbije, priče o Savamali na ovaj književni konkurs poslao je i čitav niz pisaca iz regiona, ali i pisci koji sada žive u Berlinu, Amsterdamu, Londonu ili Kembridžu.
Književni konkurs Mikser festivala i Izdavačke kuće Arhipelag nastao je sa idejom da se Savamala kao novi centar kreativnosti oživi i u novim pričama savremenih pisaca. U različitim istorijskim vremenima Savamala je postajala tema srpske književnosti i mesto u kome nastaje otkriće novog iskustva. Sada je Savamala opet mesto za priču.
Nagrađene i izabrane priče na književnom konkursu Mikser festivala i Izdavačke kuće Arhipelag to nesumnjivo potvrđuju.