Beograd, 9. januara 2024. – Među najčitanijim knjigama Arhipelaga u 2023. godini nalaze se dve knjige Danila Kiša: Rani jadi i Enciklopedija mrtvih, potom knjiga Sergeja Gurijeva i Danijela Trajsmana Spin diktatori, možda najznačajnija i najprovokativnija politička studija današnjeg doba koja govori o novom ruhu tiranije u 21. veku, kao i knjiga sećanja Čarlsa Simića Zastrašujući raj, u kojoj se veliki američki pesnik i esejista srpskog porekla seća detinjstva u okupiranom Beogradu, posleratnog Beograda u kome je odrastao, odlaska u Sjedinjene Američke Države i prvih godina „američkog života“, potom služenja vojske u američkim jedinicama u Nemačkoj i Francuskoj ranih šezdesetih, kao i ulaska u poeziju i uzbudljive i jedinstvene pesničke karijere.
Među najčitanijim knjigama Arhipelaga u 2023. godini nalaze se i tri romana, dva domaća i jedan prevedeni. To su roman Jelene Lengold Lakonogi dan, roman Uglješe Šajtinca Koljka i Sašenjka i kratki roman Ljudmile Ulicke Zaista kuga.
Među deset najčitanijih knjiga Arhipelaga u prošloj godini nalaze se i dve knjige priča. Jedno je knjiga priča Mihajla Pantića Nijedna od sedam, drugo je nova knjiga priča Srđana V. Tešina Crna Anđelija, premijerno predstavljena na Beogradskom sajmu knjiga.
Jedna od najčitanijih knjiga je i istoriografska studija ruskog istoričara Olega Hlevnjuka Staljin. Život jednog vođe u kojoj se preispituje kako Staljinov život, tako i njegova tehnologija vlasti.
Opredeljujući se za knjige koje pripadaju različitim žanrovima i čiji su autori pisci različitih poetika, generacija i senzibiliteta, čitaoci su iznova podržali koncept Arhipelaga koji počiva na visokim kriterijumima izbora knjiga iz savremene književnosti i humanistike, kao i na istraživanju različitih postupaka i oblikovanju različitih pogleda na važna iskustva naše stvarnosti.
U toku 2023. godine Arhipelag je povećao broj prodatih primeraka knjiga na godišnjem nivou, kao i broj prodajnih mesta u Srbiji i regionu na kojima čitaoci mogu da nađu knjige u izdanju Arhipelaga.
U toku 2023. godine značajno se povećao i broj članova Kluba čitalaca Arhipelag.