Beograd, 16. aprila 2021. – Nikola Damljanović dobitnik je Nagrade za najbolji naučno-istraživački rad iz oblasti ekonomske istorije Balkana za 2020. i 2021. godinu. Damljanoviću je nagrada dodeljena za rad pod nazivom „Jugoslovenska štampa o krizi kapitalizma u periodu Velike ekonomske depresije (1929-1934)“.
Pošto prošle godine zbog pandemije koronavirusa nije dodeljena nagrada, u ovogodišnjoj konkurenciji našli su se radovi koji su na Konkurs za najbolji rad iz ekonomske istorije Balkana stigli tokom 2020. i 2021. godine.
Nagrađeni rad je master rad Nikole Damljanovića na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu.
Najbolji rad izabrao je žiri u sastavu: Mihail Arandarenko (profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu), Gojko Božović (glavni urednik Izdavačke kuće Arhipelag), Boško Mijatović (predsednik Centra za liberalno-demokratske studije u Beogradu), Branko Milanović (profesor na Postdiplomskom centru, City University of New York) i Jelena Žarković (profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu).
Žiri je sa zadovoljstvom konstatovao kvalitet nagrađenog rada, kako u pogledu istraživačkih rezultata, tako i u pogledu pažljive analize izabrane jugoslovenske štampe i preciznog i preglednog izlaganja argumentacije.
Nikola Damljanović je diplomirao istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, dok je master studije iz istorije završio na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Damljanović živi u Zemunu.
Nagrada za najbolji naučno-istraživački rad iz oblasti ekonomske istorije Balkana biće uručena Nikoli Damljanoviću na svečanosti koja će se, u zavisnosti od epidemiološke situacije, održati tokom jeseni ove godine u Beogradu. Nagrada se sastoji iz povelje i novčanog iznosa od 2.000 evra.
Objavljivanje nagrađenog rada u obliku knjige zavisiće od eventualne revizije koja zadovoljava standardne uslove edicije Summa Izdavačke kuće Arhipelag.
Godišnju nagradu za najbolji naučno-istraživački rad iz oblasti ekonomske istorije Balkana osnovali su Centar za liberalno-demokratske studije i Izdavačka kuća Arhipelag u avgustu 2013. godine. Nagrada je zamišljena kao podsticaj novoj generaciji istraživača u oblasti ekonomske istorije Balkana, počev od antičkog doba zaključno sa krajem XX veka.
Nagrada za najbolji naučno-istraživački rad iz oblasti ekonomske istorije Balkana dodeljuje se po sedmi put. Prethodni dobitnici Nagrade za najbolji naučno-istraživački rad iz oblasti ekonomske istorije Balkana bili su Jelena Rafailović iz Beograda (2014), Aleksandar Rakonjac iz Beograda (2015), Milan Balaban iz Olomuca u Češkoj Republici (2016), Luka Mrkobrada iz Beograda (2017), Milan Piljak iz Beograda (2018) i Stefan Nikolić iz Groningena (2019).